Jurnal TV: Primăria Chișinău a cheltuit anul trecut peste 38 de milioane de lei pentru concerte, festivaluri și alte manifestații

  • 08 Februarie 18:19
Jurnal TV: Primăria Chișinău a cheltuit anul trecut peste 38 de milioane de lei pentru concerte, festivaluri și alte manifestații

Peste 38 de milioane de lei ar fi cheltuit primăria municipiului Chișinău în anul 2023 pentru concerte, festivaluri, manifestații cultural-artistice și promovarea valorilor culturale peste hotare. Jurnal TV a făcut o solicitare oficială de informații către responsabilii de la primărie în care au întrebat care au fost alocările preconizate și cheltuielile exacte pentru fiecare eveniment în parte.

Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural ne-a răspuns doar că evenimentele au fost organizate „conform mijloacelor bugetare planificate”, fără a ne prezenta cheltuielile efective și ne-a direcționat pe site-ul primăriei, unde am putut consulta doar alocările financiare programate, scriu jurnaliștii într-un articol publicat astăzi.

„În solicitarea exediată primăriei Chișinău, am întrebat care a fost suma totală cheltuită de municipalitate pentru evenimente culturale, concerte și târguri de Crăciun în ultimii doi ani. În răspunsul primit, Direcția Cultură ne-a comunicat doar că evenimentele respective au avut loc „în limitele cadrului legal” și „сonform mijloacelor bugetare planificate la capitolul dat”, care „diferă de la an la an, în funcție de programul aprobat de Consiliul Municipal”.

În bugetul pentru anul 2023, spre care ne direcționează Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural, primăria preconiza 14 milioane 265 de mii de lei pentru organizarea și desfășurarea acțiunilor și manifestărilor cultural-artistice dedicate sărbătorilor calendaristice. Evenimentele pentru care s-ar fi făcut cele mai mari cheltuieli sunt: Hramul Orașului Chișinău - patru milioane de lei, sărbătorile de iarnă, inaugurarea festivă a pomului de Crăciun și Anul Nou, revelionul la Chișinău cu trei milioane 500 de mii de lei, Ziua Națională a Tineretului și Ziua Internațională a Studenților Youth Fest cu un milion 500 de mii de lei, Sărbătoarea Națională „Limba Noastră cea Română” cu un milion 500 de mii de lei și Ziua Internațională a Familiei cu un milion de lei.

Pentru valorificarea patrimoniului cultural, primăria Chișinău a preconizat în anul 2023 peste nouă milioane de lei, bani pentru organizarea concursurilor, festivalurilor, spectacolelor și concertelor. În topul cheltuielilor vedem festivalul „Te salut Chișinău” cu trei milioane 500 de mii de lei, „Festivalul moldovenilor de pretutindeni - Dor de Chișinău” cu un milion 500 de mii de lei, festivalul - concurs de creație si interpretare a romanței „Crizantema de Argint” cu 800 de mii de lei.

În 2023 pentru acțiunile de promovare peste hotare a valorilor culturale și a imaginii orașului Chișinău în Italia, Austria și Spania erau preconizate nouă milioane de lei. Iar pentru zilele Chișinăului în Suceava, Alba Iulia, Buzău, Botoșani, Piatra Neamț și Vaslui au fost preconizate pentru 2023 trei milioane de lei.

În total, pe parcursul anului trecut, pentru programul de acțiuni și manifestări artistice al Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, primăria ar fi cheltuit circa 38,7 de milioane de lei. Direcția Cultură ne-a comunicat că elaborează acum un raport privind executarea programului de acțiuni pentru 2023 și promite că documentul va fi publicat pe pagina web a primăriei”, scriu jurnaliștii Jurnal TV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău