Chișinăul a semnat o declarație privind valorificarea energiei solare

  • 19 Martie 2019 16:15
Chișinăul a semnat o declarație privind valorificarea energiei solare

Primari din opt țări, inclusiv Republica Moldova, au semnat o declarație-angajament, numită Solar Mayors Charter, de valorificare a energiei solare în mediul urban. Documentul a fost adoptat în cadrul Solar Cities, un forum internațional care a avut loc la Lisabona în perioada 18-19 martie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, evenimentul face parte dintr-o inițiativă care are ca scop interconectarea autorităților locale, activiștilor civici, a sectorului privat și cetățenilor în jurul producerii și finanțării energiei curate.

Dumitru Vasilescu, specialist politici la PNUD Moldova, susține că realizarea celui de-al șaptelea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă, energie accesibilă și curată, nu e posibilă fără cooperarea cu primarii, cetățenii și companiile. De aceea, PNUD Moldova, în parteneriat cu alte țări, a lansat inițiativa Solar Mayors Club, unde primarii au semnat declarația de angajament în tranziția la energia solară.

La eveniment au participat primari de orașe, activiști civici și reprezentanți ai platformelor de finanțare participativă a energiei din Republica Moldova, Serbia, Georgia, Tadjikistan, Croația, Somalia, Liban și Portugalia.

În ultimii cinci ani, în Republica Moldova au fost implementate aproximativ 50 de proiecte mici, în mare parte instalații solare pe acoperiș, majoritatea în Chișinău, cu o capacitate cumulată de aproape 4MW.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău