Prima transă din asistența financiară europeană ar putea fi acordată în martie, spune Iurie Leancă

  • 26 Ianuarie 2018 16:16
Prima transă din asistența financiară europeană ar putea fi acordată în martie, spune Iurie Leancă

Republica Moldova ar putea primi în luna martie prima tranșă din asistența macrofinanciarăîn valoare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene,a declarat vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă în urma unei vizite la Bruxelles. El a mai spus că R. Moldova ar urma să îndeplinească toate condițiile din Acordul de finanțarecu UE în prima jumătate a acestui an.

Oficialul a mai anunțat că a purtat discuții și în privința interconectării energetice cu România și că intenționează o vizită la București în timpul apropiat.

În luna februarie, o misiune de evaluare din partea Comisiei Europene va verifica nivelul de îndeplinire a condițiilor pentru asistență macrofinanciară, iar în luna martie, la Chișinău ar putea ajunge prima tranșă din acest ajutor, în valoare de 30 de mil. de euro.

Iurie Leancă și-a exprimat, în același timp, speranța că în prima jumătate a anului vor fi îndeplinite condițiile și pentru deblocarea celorlalte două tranșe.

„Moldova a îndeplinit primele zece condiționalități, în curând va veni o echipă de evalua

re. În cadrul întâlnirilor cu responsabili din partea CE transpiră foarte clar ideea că în luna martie avem șanse foarte bune să primim prima tranșă. dar asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim. Ne axăm pe condițiile pentru tranșa a 2-a și a 3-a. sunt convins că până în luna iunie vom reuși să îndeplinim toate aceste condiții”, afirmă el

Iurie Leancă a mai menționat că a discutat la Bruxelles și despre interconectarea rețelei de gaze și a celor electrice cu România.

Vicepremierul a vorbit și despre o vizită pe care intenționează să o efectueze la București în timpul apropiat pentru a discuta despre posibilitatea depunerii cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timpul președinției rotative a României în 2019.

Amintim că anul trecut, președintele Parlamentului Andrian Candu declara că Republica Moldova ar putea depune cererea de aderare în 2018. Iurie Leancă susține însă că în prezent nu există premisele necesare.

De aceeași părere este și analistul politic Ion Tăbârță. În opinia sa nici situația internă din Uniunea Europeană nici cea din Republica Moldova nu sunt favorabile unui asemenea demers. Lucrurile s-ar putea schimba în câțiva ani, dar pentru aceasta este nevoie de reforme reale și nu de declarații politice, potrivit lui Ion Tăbârță.

„Republica Moldova ar trebui să implementeze reforme reale, dar nu reforme de PR politic și la televizor. Dacă lucrurile se vor schimba în 2-3 ani, atunci de ce nu? Dar până atunci nu putem vorbi la modul serios despre faptul ca Republica Moldova să depună cererea de aderare”, subliniază Ion Tăbârță.

Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană s-au deteriorat după jaful din sistemul bancar din 2014, dar și în contextul crizei politice din anul următor. Atunci Bruxelles-ul a suspendat și sprijinul financiar pentru Republica Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău