Prima țară europeană care vrea să interzică pesticidele artificiale. "Apa curată este în pericol"

  • 07 Iunie 2021 14:17
Prima țară europeană care vrea să interzică pesticidele artificiale.

Elveția ar putea deveni prima țară europeană care interzice pesticidele artificiale, prin referendumul din 13 iunie, și care speră să declanșeze măsuri similare și în alte țări.

La nivel global, numai Bhutan a intezis complet folosirea pesticidelor artificiale, spun cei care susțin inițiativa și care urmăresc să interzică utilizarea produselor fabricate de giganți agro-chimici precum Syngenta din Elveția și Bayer din Germania, scrie digi24.ro.

O altă inițiativă care va fi votată în aceeași zi are ca scop îmbunătățirea calității apei potabile și a alimentelor din Elveția prin oprirea subvențiilor directe acordate fermierilor care folosesc pesticide artificiale și antibiotice la animale, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Dacă vor fi adoptate, propunerile oferă fermierilor o perioadă de tranziție de până la 10 ani, ceea ce ar permite Elveției să devină un pionier în alimentele ecologice, precum și un exemplu pentru restul lumii, a spus producătorul elvețian de vinuri Roland Lenz.

"Apa curată, unul dintre fundamentele vieții, este pusă în pericol" , a spus Lenz, un fermier de 51 de ani care pledează pentru culturi ecologice, în condițiile în care podgoria lui este înconjurată de fermieri care se opun inițiativei.

"Consecințele neutilizării acestora sunt clare: mai puține produse regionale, prețuri mai mari și mai multe importuri. Acest lucru nu este în interesul consumatorilor și nici în interesul mediului, a transmis în replică un purtător de cuvânt al Syngenta.

"Cu un vot <Da> pentru această inițiativă, vom trece în cele din urmă de la epoca chimică înapoi la epoca organică", a spus Roland Lenz.

Inițiativa privind apa curată urmărește ca fermierii să nu mai folosească furaje importate pentru animale, să restricționeze numărul de vaci, porci și găini din Elveția, împreună cu gunoiul de grajd pe care îl produc, care poate polua apa potabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău