Prima țară din lume care testează în masă. De luni, cine iese pe stradă fără test negativ pentru COVID-19 poate primi amendă

  • 01 Noiembrie 2020 11:28
Prima țară din lume care testează în masă. De luni, cine iese pe stradă fără test negativ pentru COVID-19 poate primi amendă

Slovacia este prima țară din lume care testează în masă. Nu este obligatoriu să te testezi, dar de luni, dacă ești prins pe stradă fără rezultatul unui test negativ poți fi amendat, transmite DIGI24.ro.

Slovacii fac teste rapide antigen, cu rezultat în 30 de minute. Testele antigen nu au rezultate sigure, dar pot identifica 7 din 10 cazuri de infectare.

Dacă sunt pozitivi, slovacii sunt supraveghetați de medicii de familie și stau izolați zece zile.

Obiectivul slovacilor este să testeze 4 din 5 oameni, în condițiile în care curba infectării crește vertiginos, iar vecinii cehi sunt cei mai afectați europeni în acest moment.

Operațiunea de testare este organizată de armată. Este deja al doilea weekend de când se formează cozi în fața celor 5000 de centre de testare, în ciuda faptului că sunt 45.000 de cadre medicale implicate.

Nu există alternativă! Fie restricții dure, fie testare în masă”, a declarat Jaro Nad, ministrul Apărării din Slovacia.

Liderii europeni laudă inițiativa slovacilor.

„Știm că vaccinurile nu vor rezolva totul imediat. Avem nevoie, în paralel, să face testare și monitorizare mai eficientă”, este și opinia lui Charles Michel, președintele Consiliului European

Deja Boris Johnson i-a cerut premierului slovac să îi împărtășească rezultatele testării. Sunt specialiști care spun că ar fi foarte greu ca metoda să fie aplicată în cazul țărilor mari, ar dura foarte mult.

Monaco și Luxemburgul se gândesc deja la această metodă de a lupta cu pandemia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău