Prima sondă chineză lansată spre Marte a trimis o fotografie ce prezintă Pământul și Luna

  • 29 Iulie 2020 10:22
Prima sondă chineză lansată spre Marte a trimis o fotografie ce prezintă Pământul și Luna

Prima sondă spațială chineză care va explora Marte, lansată pe 23 iulie și care se află în prezent în drum spre "Planeta Roșie", a trimis marți specialiștilor de pe Terra o fotografie ce prezintă Pământul și Luna, a anunțat Agenția spațială chineză, citată de AFP.


Imaginea, care arată cele două corpuri cerești având forme de semilună, pierdute în imensitatea spațiului, a fost realizată de la o distanță de 1,2 milioane de kilometri în raport cu Terra, la trei zile după lansarea misiunii Tianwen-1.

Sonda a fost lansată joi de la centrul spațial Wenchang de pe insula tropicală Hainan din sudul Chinei.

Ea ar trebui să se plaseze pe orbita planetei Marte în februarie 2021. Mai întâi, sonda chineză va trebui să parcurgă însă în șapte luni traseul îndelungat dintre Terra și Marte: o distanță de aproximativ 55 de milioane de kilometri - de aproximativ 1.400 de ori mai mare decât lungimea Ecuatorului terestru.

Rivalizând cu administrația de la Washington, autoritățile de la Beijing speră să obțină din această primă tentativă spațială independentă aproape tot ceea ce Statele Unite au realizat prin intermediul mai multor misiuni marțiene începând din anii 1960: să plaseze o sondă pe orbită, să asolizeze un modul spațial și să activeze un robot teleghidat care să analizeze structura și compoziția scoarței planetei Marte.

China are deja experiență în acest domeniu, după ce a reușit să activeze și să deplaseze doi roboți de talie mică pe Lună - "Iepurele de Jad 1" și "Iepurele de Jad 2" -, care au ajuns pe suprafața satelitului natural al Pământului în 2013, respectiv în 2019.

Totuși, distanța Terra-Marte este de 140 de ori mai mare decât aceea dintre Pământ și Lună.

Potrivit Agenției spațiale chineze, sonda Tianwen-1 "beneficiază pentru moment de condiții de zbor bune (...) și funcționează normal".AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău