Prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă-iarnă

  • 23 Septembrie 2016 22:11
Prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă-iarnă

Parlamentul s-a convocat vineri, 23 septembrie, în prima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă, sesiune care începe pe fundalul demarării peste exact o săptămână a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie.

Sesiunea se anunță a fi una dificilă și din perspectiva unor proiecte de lege care urmează să fie adoptate precum proiectul bugetului, al politicii bugetar-fiscale sau transformarea împrumutului de 14 miliarde de lei în datorie de stat.

Ședința a început cu dezbateri asupra introducerii în ordinea de zi a unui proiect care prevede stabilirea unor pedepse pentru coruperea alegătorilor la scrutinele prezidențiale, deoarece în prezent asemenea pedepse sunt prevăzute doar pentru alegerile locale și parlamentare. Proiectul însă nu a fost inclus pe agendă, majoritatea parlamentară motivând că nu a fost examinat în comisii.

Chiar în debutul ședinței șeful legislativului Andrian Candu a îndemnat deputații să activeze în așa mod încât alegerile prezidențiale să nu afecteze activitatea parlamentului. Pentru a nu incita spiritele în parlament, biroul permanent a decis ca  în prima ședință să nu fie prezentate discursuri din partea fracțiunilor, așa cum se făcea de obicei în debutul sesiunilor parlamentare.

Andrian Candu a anunțat anterior că prioritățile pentru această sesiune vor fi continuarea reformelor în justiție, combaterea corupției, domeniul financiar bancar, sectorul energetic. Pe de altă parte, fracțiunile de opoziție susțin că vor avea alte priorități în această sesiune.

Sesiunea de toamnă-iarnă a parlamentului se va încheia la sfârșitul anului. În această perioadă deputații ar urma să discute și proiectul bugetului de stat pentru anul viitor precum și cel al politicii bugetar-fiscale. Iar o altă inițiativă care, cel mai probabil, va provoca dezbateri, va fi cea care prevede transformarea creditului de 14 miliarde de lei acordat sistemului bancar în datorie de stat, care va fi achitată cu dobândă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău