Prima reacție a președintelui Ucrainei după moartea lui Prigojin, la bordul avionului prăbușit în Rusia

  • 24 August 2023 15:36
Prima reacție a președintelui Ucrainei după moartea lui Prigojin, la bordul avionului prăbușit în Rusia

Ucraina nu are nicio legătură cu prăbușirea avionului la bordul căruia se afla liderul Wagner, Evgheni Prigojin, alături de alți șase membri ai grupării sale de mercenari, a declarat, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de The Guardian și CNN.

Nu avem nimic de-a face cu asta. Asta este sigur. Dar cred că toată lumea își dă seama cine are”, a spus Zelenski, citează Hotnews

El a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Souza, aflat în vizită la Kiev

Prigojin a murit miercuri seara după ce avionul în care acesta se afla alături de alți 6 pasageri s-a prăbușit în regiunea Tver. Autoritățile ruse au anunțat că toate trupurile neînsuflețite ale celor aflați la bord au fost recuperate.

Cine se afla, alături de Evgheni Prigojin, la bordul avionului prăbușit / Lista completă a pasagerilor și membrilor de echipaj anunțată de Moscova
Ce știm până acum despre prăbușirea avionului în care se afla Prigojin
Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia Rosaviatsia a confirmat miercuri că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului care circula pe ruta Moscova-Sankt Petersburg și care s-a prăbușit în regiunea Tver, toate persoanele aflate la bord pierzându-și viața.

Avionul privat Embraer transporta șapte pasageri și trei membri ai echipajului, a anunțat ministerul rus pentru serviciile de urgență. De la locul accidentului au fost recuperate toate cele zece trupuri neînsuflețite, potrivit presei de stat.

Avionul Embraer Legacy s-a prăbușit în apropierea satului Kujenkino, din regiunea Tver, la nord-vest de Moscova și a fost deschisă o anchetă pentru „încălcarea reglementărilor de securitate în transportul aerian”. „O echipă de anchetatori a fost trimisă la fața locului (...) pentru a stabili cauzele producerii accidentului", a transmis printr-un comunicat Comitetul de anchetă rus.

În timp ce operațiunile de căutare continuau, președintele Vladimir Putin ținea un discurs la împlinirea a 80 de ani de la bătălia de la Kursk în cel de-al Doilea Război Mondial, vizitând această regiune din sud-vestul Rusiei, la granița cu Ucraina. Nu a menționat nimic despre prăbușirea avionului cu Prigojin la bord. A vorbit, în fața mulțimii, despre „devotamentul și loialitatea” soldaților ruși, care „luptă cu curaj și hotărâre” în Ucraina.

O moarte, o demitere și o arestare: Evenimentele care i-au consolidat puterea lui Vladimir Putin într-o lună
În luna iunie, Evgheni Prigojin a instigat la o rebeliune în iunie împotriva Statului Major rus și a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, condusă de oamenii săi, care au capturat pentru scurt timp locuri militare din sudul Rusiei înainte de a se îndrepta spre Moscova.

Vladimir Putin l-a numit „trădător”, fără să-i spună numele. Prigojin a renunțat la revoltă după ce dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a mediat un acord cu Kremlinul prin care Minskul îi oferea refugiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău