Prima reacție a Kievului după informațiile că Statele Unite ar fi cerut în privat Ucrainei să fie deschisă negocierilor cu Rusia

  • 07 Noiembrie 2022 19:59
Prima reacție a Kievului după informațiile că Statele Unite ar fi cerut în privat Ucrainei să fie deschisă negocierilor cu Rusia

Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova și este pregătit pentru discuții cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, a reacționat luni Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acest mesaj a fost transmis constant de către Kiev, însă acum vine în contextul în care The Washington Post a scris că administrația americană a președintelui democrat Joe Biden ar fi cerut în privat Ucrainei să se arate public deschisă negocierilor cu Rusia și să renunțe la refuzul său de a dialoga cu această țară până când președintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere.

„Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă”, a scris pe Twitter oficialul ucrainean, scrie Hotnews.

El a reafirmat condiția Kievului: în primul rând, își retrage trupele din Ucraina, ceea ce Vladimir Putin nu este dispus să facă.

Mesajul consilierului ucrainean prezidențial vine în contextul în care The Washington Post a scris că administrația americană a președintelui democrat Joe Biden ar fi cerut în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă negocierilor cu Rusia  și să renunțe la refuzul său de a dialoga cu această țară până când președintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere.

Potrivit ziarului american, care citează surse la curent cu discuțiile interne, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kievul să se așeze la masa negocierilor. Mai degrabă decât o formă de presiune asupra Ucrainei, această strategie ar căuta să se asigure că executivul ucrainean își păstrează sprijinul de care are nevoie din partea altor națiuni, care au de suferit din cauza războiului din Ucraina, prin inflație și prețuri la energie în continuă creștere, potrivit The Washington Post.

Oficiali americani și ucraineni au recunoscut că refuzul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a negocia cu Putin a generat preocupare în unele părți din Europa, Africa și America Latină, unde efectele războiului asupra costurilor la alimente și combustibil se resimt cel mai acut, scrie ziarul citat.
  • "Oboseala privind Ucraina este un aspect real pentru unii dintre partenerii noștri", a declarat un oficial american sub protecția anonimatului.

În 4 octombrie, Zelenski a semnat un decret prin care declara oficial drept "imposibilă" perspectiva oricărui tip de negocieri între Ucraina și Putin, dar lăsa ușa deschisă discuțiilor cu Federația Rusă.

  • "Am mai spus-o și o spunem și acum: Faptele vorbesc mai tare decât vorbele.
  • Dacă Rusia este pregătită de negocieri, ar trebui să-și oprească bombele și rachetele și să-și retragă forțele din Ucraina. Kremlinul continuă să escaladeze acest război.
  • Kremlinul a demonstrat că nu este dispus să se angajeze serios în negocieri chiar înainte de lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina", a răspuns pentru Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficialul american a adus în discuție și remarcile făcute vineri de Zelenski, care a spus: "Suntem pregătiți pentru pace, pentru o pace dreaptă și justă, o formulă despre care am vorbit de multe ori".

În discursul său nocturn adresat vineri poporului ucrainean, Zelenski a adăugat: "Lumea știe care este poziția noastră. Aceasta este respectarea Cartei ONU, respectarea integrității noastre teritoriale, respectarea poporului nostru".

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău