Prima platformă de denunțare a cazurilor de violență față de femei în alegeri

  • 09 Octombrie 2020 15:28
Prima platformă de denunțare a cazurilor de violență față de femei în alegeri

A fost lansată prima platformă pentru cartografierea cazurilor de sexism din spațiul public și a cazurilor de violență împotriva femeilor din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, în special a femeilor implicate în politică.

Platforma gender.monitor.md este lansată de Platforma pentru Egalitate de Gen, în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, Asociația Femeia pentru Societate Contemporană și Gender-Centru cu suportul UN Women Moldova, transmite IPN.

Cetățenii sunt încurajați să fie responsabili și să raporteze cazurile de violență, adăugând probe. Este vorba despre fișiere foto sau text, sau sesizări oficiale în adresa instituțiilor de resort pentru a contribui la asigurarea responsabilizării publice cu privire la procesul de desfășurare a campaniei electorale nediscriminatorie și non-sexistă.

„Deși suntem în secolul XXI și situația în domeniul egalității de gen a atins anumite progrese, mai este necesar un efort suplimentar, consolidat, de combatere a stereotipurilor de gen, a violenței împotriva femeilor din viața politică, a discursului sexist la care sunt supuse acestea. Prin acest instrument propice vom cartografia abuzurile cu care se confruntă femeile candidate în actuala campanie electorală, dar și în următoarele ”, a declarat analista Promo-LEX Cornelia Călin, președintă a Platformei pentru Egalitate de Gen, citată într-un comunicat de presă.

Conform datelor colectate în cadrul dezbaterilor publice, 52% din candidate s-au confruntat cu violență în timpul alegerilor, 43% din activistele electorale au fost supuse agresiunii, mesajului de ură și violenței în timpul alegerilor. Totodată, 45% din intervievate au fost martore la cazuri de violență împotriva altor femei, participante la procesul electoral, însă numai 15% dintre acestea au raportat cazurile de violență.

Svetlana Andrieș, UN Women Moldova, susține că platforma va fi acel instrument prin care se vor face sesizările, dar, în același timp, va păstra caracterul confidențial al persoanei sau a elementului care oferă dovezile. Potrivit ei, scopul este de a colecta sesizările și de a urmări care vor fi actorii următoarelor etape care vor fi întreprinse.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău