Prima placă instalată la Chișinău pentru comemorarea victimelor represiunilor politice staliniste

  • 25 Iulie 2018 10:01
Prima placă instalată la Chișinău pentru comemorarea victimelor represiunilor politice staliniste

Două proiecte de comemorare a victimelor nazismului și represiunilor staliniste au fost lansate la Chișinău de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, informează MOLDPRES.

Proiectele vor fi implementate în parteneriat cu Comunitatea Evreiască din R. Moldova, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Victor Popovici, specialist principal al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a menționat că proiectul Stolpersteine (din germană - piatră de poticnire) reprezintă un proiect european de comemorare a victimelor nazismului. Inițiativa presupune instalarea unui cub din beton, cu suprafața de alamă, în fața casei unde au locuit victimele. Proiectul a luat naștere în 1993 la inițiativa artistului german Gunter Demnig și până în prezent peste 67 mii de plăci au fost instalate în 22 de state ale lumii. Prețul unui cub fiind de 120 de euro.

Cel de-al doilea proiect, a precizat Victor Popovici, intitulat ”Ultima adresă”, are drept scop comemorarea victimelor represiunilor politice staliniste și constă în instalarea plăcilor comemorative pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor. Inițiativa a fost lansată  în Federația Rusă în 2014 de către un grup civic format din istorici, activiști, jurnaliști, arhitecți și scriitori. Inițiatorii s-au inspirat din proiectul european ”Stolpersteine”. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Belarus, Ucraina, Cehia, R. Moldova și urmează a fi lansat în Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România. Costul unei plăci este de 70 de dolari SUA.

În cadrul evenimentului, Iulia Șeinman, director adjunct  al Comunității Evreiești din R. Moldova, a salutat lansarea celor două proiecte, menționând că acestea pun în lumină adevărul istoric privind crimele săvârșite de către regimul comunist și cel nazist. 

Prima placă a fost instalată, ieri, pe 24 iulie, pe fațada casei de pe strada Alexandru cel Bun 17 din Chișinău, unde a locuit Moise Berliand, care a murit în lagărul de exterminare Auschwitz Birkenau.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău