Prima misiune privată spre Stația Spațială Internațională, lansată cu succes

  • 08 Aprilie 19:07
Prima misiune privată spre Stația Spațială Internațională, lansată cu succes

O rachetă SpaceX a fost lansată vineri, la ora locală 11:17 (15:17 GMT), de la baza spațială Cape Canaveral din statul american Florida, în cadrul primei misiuni cu echipaj privat spre Stația Spațială Internațională (ISS), unde cei patru pasageri urmează să petreacă puțin peste o săptămână, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Trei oameni de afaceri, care au plătit mai multe zeci de milioane de dolari pentru acest zbor, sunt însoțiți de un fost astronaut al agenției spațiale americane (NASA), în prezent angajat al companiei americane Axiom Space, care organizează călătoria.

Transmisiunea în direct difuzată de Axiom a arătat vehiculul de lansare al SpaceX, cu înălțimea de 25 de etaje - alcătuit dintr-o rachetă Falcon 9 în două trepte având în partea de sus capsula Crew Dragon - înălțându-se spre spațiu, pe un cer senin, deasupra Floridei și a coastei Oceanului Atlantic.

Camerele din interiorul compartimentului echipajului au transmis imagini cu cei patru membri imobilizați în cabina presurizată, așteptând liniștiți, în echipament complet, lansarea rachetei.

Dacă totul decurge conform planului, cvartetul condus de fostul astronaut NASA Michael Lopez-Alegria va ajunge la ISS sâmbătă, după un zbor de peste 20 de ore, iar capsula Crew Dragon operată autonom va andoca la avanpostul orbital aflat pe orbita terestră, la o distanță de 400 de kilometri.

Alături de astronautul americano-spaniol Michael Lopez-Alegria, misiunea îi include pe antreprenorul american Larry Connor, antreprenorul și pilotul israelian Eytan Stibbe și investitorul canadian Mark Pathy.

Această primă misiune cu echipaj privat spre ISS, Ax-1, a fost amânată de mai multe ori. Inițial, lansarea era prevăzută pentru 3 aprilie, apoi a fost amânată pentru 6 aprilie, înainte de a fi din nou reprogramată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău