Prima mașină electrică pentru transportarea sângelui, oferită Institutului Oncologic din Republica Moldova

  • 09 Februarie 2018 22:51
Prima mașină electrică pentru transportarea sângelui, oferită Institutului Oncologic din Republica Moldova

Institutul Oncologic din Republica Moldova a primit, astăzi, 9 februarie, în utilizare gratuită o mașină electrică, echipată cu containere frigorifice  pentru transportarea sângelui. Autosanitara a fost donată de Kaufland Moldova, la inițiativa Asociației „Centrul Primului Ajutor” din Republica Moldova.

Vehiculul electric E-Golf, în valoare de peste 600 mii lei, a fost oferit de Kaufland Moldova, iar „Centrul Primului Ajutor” a asigurat echiparea mașinii cu frigidere speciale pentru transportul de sânge, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Conform datelor statistice, doar pe parcursul anului 2017, în mediu pe fiecare zi, s-au transfuzat 42 de unități de componente hematologice. Volumul total al transfuziilor de sânge, de diferit spectru, realizat pe parcursul anului precedent, s-a estimat la 4 tone și 36 kg. De asemenea, 361 de copii au beneficiat de plasmă și concentrat eritrocitar în situații dificile.

„Înzestrarea serviciului de sânge al Institutului cu o autosanitară specializată destinată transportării componentelor hematologice, care săptămânal ating în mediu volumul de peste 80 kg, este o excelentă investiție în serviciul de sânge, ceea ce asigură pacienților tratamentul necesar” , a subliniat, directorul IMSP Institutul Oncologic, Larisa Catrinici.

Banca de sânge din cadrul Institutului Oncologic se clasifică drept cel mai mare consumator de componente de sânge și derivate utilizate în scop curativ nu doar în stări de urgențe medicale, dar și ca medicație prioritară în tratamentul mai multor categorii de pacienți, care suferă de hemopatii maligne.

Conform datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, în Republica Moldova sunt efectuate în jur de 80 mii de donări în fiecare an, iar 80 la sută dintre acestea sunt donări voluntare. Această cantitate de sânge este suficientă pentru 130 de mii de pacienți. O singură donare poate salva trei vieți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău