Prima localitate din România care a semnat pentru Unirea cu Basarabia

  • 20 Februarie 2018 08:29
Prima localitate din România care a semnat pentru Unirea cu Basarabia

Comuna Parva din județul Bistrița-Năsăud este prima localitate din România care se alătură demersurilor autorităților locale din Republica Moldova care votează Declarații de Unire și cere decidenților de la București ca anul 2018 să fie anul în care să fie eliminată granița la Prut.

Primarul, viceprimarul și consilierii din Parva solicită printr-o rezoluție adoptată în cadrul unei ședințe ordinare, președintelui României, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și Guvernului României, unirea cu Republica Moldova.

„Să facem tot ce stă în puterea noastră pentru reîntregirea țării în anul centenar 2018. Generația de azi are datoria morală de a lupta pentru aceleași idealuri apărate cu prețul vieții lor de înaintașii noștri. Poporul român nu poate sărbători Centenarul Unirii fără o parte din teritoriile românești care au făcut obiectul marii sărbători de la Alba Iulia, în 1918. O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleași condiții din 1918.

Nu trebuie să uităm suferințele trecutului, chinurile fraților, părinților și bunicilor noștri care au luptat pentru pământul acesta românesc, umiliți prin lagărele sovietice, de unde unii nu s-au mai întors. Mai mult, împotriva voinței lor, frații noștri din Basarabia au fost rupți de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler și a lui Stalin.

Prin prezenta Declarație, ne asociem demersurilor primarilor din Republica Moldova (Basarabia) de a lupta împreună pentru recunoașterea valabilității actului Unirii citit de bistrițeanul Iuliu Hossu, la 1 decembrie 1918. Ne exprimăm dorința de a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri, fără ca pământul românesc să aibă granița la Prut”, se precizează în Declarație, relatează Mesagerul.ro, preluat de InfoPrut.ro

Comuna Parva s-a înfrățit în 2017 cu comuna Telița, raionul Anenii Noi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău