Prima întâlnire oficială între Papa Francisc și președinta Comisiei Europene

  • 22 Mai 18:25
Prima întâlnire oficială între Papa Francisc și președinta Comisiei Europene

Papa Francisc a primit-o sâmbătă pe președinta Comisiei Europene (CE), Ursula Von der Layen, prima întâlnire dintre cei doi, în care au abordat, printre altele, bunele relații bilaterale, precum și consecințele sociale ale pandemiei, a informat Vaticanul, potrivit EFE, citat de Agerpres.

Întrevederea dintre Francisc și Von der Leyen a avut loc în biblioteca pontificală și a durat 30 de minute, după care președintele executivului comunitar s-a întâlnit timp de aproximativ o oră cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, și cu secretarul pentru relațiile cu statele, Paul Richard Gallagher.

În cadrul acestor convorbiri s-a discutat despre "bunele relații bilaterale, dezvoltate și mai mult datorită Dialogului Structurat între Părți și inițiativelor în curs de desfășurare pentru aniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Sfântul Scaun și Uniunea Europeană" și despre "tema dezvoltării umane și sociale a continentului, inclusiv în perspectiva Conferinței privind viitorul Europei".

În plus, ''au fost abordate unele probleme de interes comun, cum ar fi consecințele sociale ale pandemiei, migrația și schimbările climatice, precum și evenimentele recente din Orientul Mijlociu'', a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Ursula von der Leyen i-a dăruit lui Francisc o copie foto-statică a Declarației Schuman din 1950 și o ediție în două volume a Istoriei Uniunii Europene. Papa i-a oferit șefei Comisiei Europene documente din pontificatul său, împreună cu Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii și Documentul privind fraternitatea umană, semnat la Abu Dhabi în 2019. De asemenea, a fost oferit în dar un medalion din bronz dedicat cuvintelor profetului Isaia din capitolul 32: "Deșertul va deveni o grădină".

Von der Layen a prezidat vineri, la Roma, împreună cu premierul italian, summitul G20 pe teme de sănătate, unde a fost anunțată o listă lungă de ajutoare și donații pentru țările defavorizate, inclusiv vaccinuri anti-COVID prin programul Covax.

Președinta CE a anunțat că, până la sfârșitul anului, Comisia va dona cel puțin 100 de milioane de doze de vaccin către țările cu venituri mici și mijlocii și va promova o inițiativă de un miliard de euro pentru producția de vaccinuri în Africa, care importă 99%.

Papa Francisc a îndemnat la o suspendare temporară a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor împotriva coronavirusului, în timpul concertului de la Los Angeles (SUA) din cadrul campaniei 'Vax Live', care are ca scop strângerea de fonduri pentru distribuirea de vaccinuri în întreaga lume.

În mesajul său, papa a făcut apel la ''un spirit de dreptate care să ne mobilizeze pentru a asigura accesul universal la vaccinuri și la suspendarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală'', denunțând totodată că ''o variantă a acestui virus este naționalismul închis, care împiedică, de exemplu, un internaționalism al vaccinurilor''.

La reuniunea G20 de vineri, Von der Leyen s-a referit la acest "naționalism sanitar" dând asigurări că "Declarația de la Roma" la care au ajuns cele douăzeci de puteri ale lumii este de a "consolida" multilateralismul împotriva pandemiei de coronavirus și de a reduce inegalitatea în ceea ce privește accesul la vaccin în țările sărace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
10
Tue
10
Wed
8
Thu
10

Curs oficial BNM 18 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7694 -0.0000
USD 17.6521 -0.0000
RON 4.1969 -0.0000
UAH 0.6611 -0.0000
RUB 0.2435 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău