Primă întâlnire oficială Chișinău-Tiraspol, în 2018. Părțile au semnat un protocol în domeniul veterinar și fitosanitar

  • 15 Februarie 2018 15:03
Primă întâlnire oficială Chișinău-Tiraspol, în 2018. Părțile au semnat un protocol în domeniul veterinar și fitosanitar

Reprezentații politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană au semnat astăzi un protocol de  cooperare în domeniul veterinar și fitosanitar. Vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic și așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, au discutat la sediul misiunii OSCE din Chișinău și despre rezultatele mai multor protocoale semnate de cele două părți la finele anului trecut.

La prima întrevedere din acest an, reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, au semnat o decizie protocolară privind mecanismul de cooperare în domeniul controlului veterinar și fito-sanitar.

De asemenea, ei au discutat despre implementarea protocoalelor semnate în noiembrie trecut.

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că înțelegerea privind podul de la Gura-Bâcului și protocoalele ce țin de funcționarea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană și apostilarea diplomelor de studii au evoluții pozitive.

„Au fost semnate contractele de arendă pentru clădirile în care sunt școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și suntem interesați ca aceste instituții să aibă clădirii proprii, dar și acces la educație, manuale. În cazul în care școlile  transmit semnale că ceva nu este în regulă, am convenit să intervenim de fiecare dată în mod interactiv pentru a soluționa aceste probleme(...)Începând cu ziua de astăzi a fost lansată campania: „O carte pentru educația ta”, în contextul deciziilor protocolare cu privire la școli”, a precizat Cristina Lesnic.

Așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a spus că problema privind funcționarea școlilor cu predare în limba română în regiunea transnistreană este rezolvată, prin semnarea unor acorduri de locațiune. 

„Problema școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană a fost artificial politizată de-a lungul timpului și a creat tensiuni suplimentare în relațiile dintre cele două părți. Acum cred că nu vor fi niciun fel de dificultăți, pentru că a avem un mecanism de colaborare”, afirmă el.

Vitali Ignatiev speră că se va găsi un compromis în ceea ce privește numere de înmatriculare a mijloacelor de transport transnistrene până la 1 martie. De asemenea, reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului au discutat problematica relansării activității a două subgrupuri, care se ocupă de domeniul bancar și de drepturile omului.

Aceasta a fost prima întrevedere oficială a reprezentanților politici ai părților în procesul de reglementare transnistreană, Cristina Lesnic și Vitali Ignatiev.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău