Prima întâlnire a Grupului de lucru cu participarea autorităților vamale din Republica Moldova, România, Ucraina și EUAM Ucraina

  • 12 Iulie 2023 11:09
Prima întâlnire a Grupului de lucru cu participarea autorităților vamale din Republica Moldova, România, Ucraina și EUAM Ucraina

Reprezentanții Serviciului Vamal au participat la prima întrevedere a Grupului de lucru vamal din care fac parte autoritățile vamale din Republica Moldova, România, Ucraina și EUAM Ucraina. Evenimentul organizat cu suportul EUAM Ucraina, a fost desfășurat în punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene Siret-Porubne, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii părțile au abordat subiecte de interes comun, cum ar fi implementarea Culoarelor de Solidaritate, coridoarele digitale de transport și controlul coordonat la frontieră. În context, reprezentanții Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, au împărtășit experiența privind modul de funcționare a sistemului “rând electronic” și avantajele utilizării acestuia.

Urmare a discuțiilor participanții au convenit asupra organizării unei operațiuni vamale comune între cele trei administrații vamale cu sprijinul EUAM Ucraina, desfășurarea vizitei de studiu la punctul de trecere Leușeni-Albița pentru documentare cu aspectele controlului coordonat pe teritoriul României, dar și nemijlocit preluarea bunelor practici în ceea ce ține de sistemul “rând electronic” și analiza implementării acestuia în calitate de proiect pilot în Republica Moldova și România.

La finalul ședinței, Părțile au reiterat importanța intensificării cooperării vamale în format trilateral, precum și necesitatea de a participa în comun la mecanismele de cooperare și proiectele la nivelul UE, care în final vor avea un impact semnificativ pentru fluidizarea traficului transfrontalier și securizarea frontierelor.

Întâlnirea Grupului de lucru cu participarea autorităților vamale din Republica Moldova, România și Ucraina, organizată cu suportul EUAM Ucraina, reprezintă un pas important în dezvoltarea unei Platforme Regionale de Cooperare Vamală în regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău