Prima filială a unei instituții bulgare de învățământ superior de peste hotare, deschisă în Taraclia

  • 29 Martie 14:18
Prima filială a unei instituții bulgare de învățământ superior de peste hotare, deschisă în Taraclia

Universitatea „Angel Kânchev” din Ruse (Bulgaria) își deschide o filială la Taraclia, a decis guvernul (în demisie) de la Sofia. Astfel se transpune în fapt un acord între guvernele Republicii Moldova și Bulgariei, transmite IPN cu trimitere la media bulgară.

Este prima filială a unei instituții bulgare de învățământ superior în serviciul comunității bulgare de peste hotare. Un număr semnificativ de cetățeni moldoveni cu origini bulgare din Taraclia și Gagauz Yeri vor obține accesul la învățământul superior bulgar fără a se despărți de familie. Aceasta va contribui la menținerea „conștiinței bulgare, păstrarea și promovarea limbii, istoriei, culturii și tradițiilor bulgare în Moldova”, menționează sursa citată.

Studiile vor corespunde programelor de studii acreditate de Agenția Națională de Evaluare și Acreditare a Bulgariei sau de alte agenții înregistrate în registrul european de asigurare a calității învățământul superior. Lecțiile se vor ține în limbile bulgară, română și engleză și vor fi circumscrise metodologic și organizatoric Universității  „Angel Kânchev” din Ruse.

Prin instituirea unui nou nivel în relațiile cu etnicii și comunitățile bulgare din străinătate, Sofia țintește să sprijine structurile, organizațiile și mass-media acestora să facă față provocărilor de informare și comunicare și să creeze un mediu calitativ și durabil pentru dezvoltarea lor.

Bulgaria pune accentul pe țările din vecinătatea imediată (Balcanii de Vest) și pe comunitățile tradiționale bulgare din Europa de Est (Ucraina și Moldova). Programul își propune să contribuie la formarea unui public capabil de a combate dezinformarea și știrile false, de a se orienta în multitudine de media și de genera o reziliență publică la interferențele externe și manipularea informațiilor, notează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău