Prima fabrică din regiunea găgăuză, deschisă cu susținerea financiară a PNUD

  • 05 Noiembrie 2019 18:58
Prima fabrică din regiunea găgăuză, deschisă cu susținerea financiară a PNUD

Prima în UTA Gagauz-Yeri fabrică de ciocolată se va deschide în satul Cazaclia. Aceasta va fi o afacere de familie, care lucrează în prezent asupra sortimentului, întreprinderea pregătindu-se de lansare, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Vitalie Cîvîrjic, tânărul care a inițiat afacerea, totul a început un an în urmă, de la producerea mierii. „Ne-am întors din Rusia de la muncă și am decis să deschidem o întreprindere apicolă. Realizarea acestui business a fost posibilă datorită programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În cadrul acestuia am beneficiat de finanțare de zece mii de euro. De acolo a început totul”, a povestit Vitalie Cîvîrjic pentru gagauzinfo.md.

Potrivit tânărului, ulterior, familia a hotărât să extindă afacerea, începând să procure utilajul necesar. În prezent, sunt produse mici cantități de dulciuri, însă lansarea procesului în proporții industriale, conceptul definitoriu de brand, gust și sortiment, încă se perfectează.

„În mare parte, de segmentul ciocolatei se ocupă sora mea, Inna Cîvîrjic, pentru asta ea a frecventat cursuri speciale. În prezent, avem deja câteva feluri de ciocolată, pe care le producem și comercializăm la comandă. Totodată, lucrăm intens asupra extinderii pieței, iar la începutul anului viitor planificăm să pornim producerea masivă”, a specificat businessmanul.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, programul SARD își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Gagauz-Yeri și raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu. Programul SARD desfășoară activități pentru abilitarea comunităților, reabilitarea infrastructurii sociale, promovarea cooperării intercomunitare și implementarea inițiativei europene de dezvoltare rurală LEADER.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău