Prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere trece Prutul de la Iași la Chișinău

  • 20 Octombrie 2023 13:25
Prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere trece Prutul de la Iași la Chișinău

Prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) trece Prutul de la Iași la Chișinău. Scriitori, traducători, oameni de cultură de pe ambele maluri de Prut, se vor reuni timp de trei zile la recitaluri de poezie, dezbateri, dialoguri cu traducători, concerte, ateliere de creație pentru copii, transmite Radio Chișinău.

Cel mai mare festival al literaturii din estul Europei va fi adus simbolic astăzi cu trenul la Chișinău. Dezbaterile literare, performance-urile de poezie, concertele, încep din gara Socola, de la Iași, și vor continua timp de trei zile în Chișinău, inclusiv la Teatrul fără Nume, Biblioteca Națională a Moldovei și librăria Cărturești de la Muzeul Național de Istorie al Moldovei.

Copii sunt invitați la festival pentru a participa la mai multe ateliere interactive, de scriere caligrafică, de realizare a unei cărți ilustrate, de improvizație literară și scriere creativă, a spus președinta festivalului, Aura Revenco

„Adelina Labic este o scriitoare pentru copii care se va ocupa împreună cu Eugenia Bejan și Claudia Partole de atelierele pentru copii. Și Viorica Covalschi va face, de asemenea atmosferă care vor participa la ateliere de scriere caligrafică. La Teatrul Fără Nume vor fi în fiecare seară serile FILIT. Biblioteca Națională a Rep. Moldova acre va găzdui dezbaterile literare și atelierele cu traducătorii. Vor fi cărțile autorilor care vor fi în aceste FILIT”, a spus Aura Revenco.

Sâmbătă, la librăria Cărturești, sunt invitați scriitori din mai multe  țări. Publicul va putea să- i întâlnească pe reputații traducători Elena Borras Garcia și Marin Mălaicu-Hondari.

Duminică, de asemenea la librăria Cărturești, vor avea loc întâlniri cu mai mulți scriitori din Rep. Moldova, precum Alexandru Bordeianu, Iulian Ciocan, Mircea V. Ciobanu sau Teo Chiriac, a spus organizatoarea FILIT, Maria Ivanov.

„Avem invitați foarte valoroși, atât din România, Spania, Polonia. O avem de asemeni pe Guzel Iahina, una dintre cele mai citite, cele mai traduse scriitoare din ultima vreme, care abordează subiectele destul de dureroase și pentru noi, adică deportările. De asemenea îl vom avea pe Manuel Vilas care vine din Spania și care este unul din cei mai traduși scriitori spanioli. Din România vine Mugur Grosu care va performa ca de fiecare dată, Dan Coman. Vom avea în calitate de invitați de onoare și scriitorii din Rep. Moldova”, a declarat Maria Ivanov.

Sâmbătă seara, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, vor avea loc Noaptea Albă a Poeziei cu video-poeme de la ONG #7ARTE din România, un performance poetic realizat de Dumitru Fanfarov și Mugur Grosu, precum și un maraton de poezie cu participarea a 27 de scriitori.

Evenimentul va culmina cu un concert susținut de trupa Via Dacă, programat să se încheie după miezul nopții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău