Prima discuție telefonică a lui Joe Biden cu un lider european

  • 24 Ianuarie 12:49
Prima discuție telefonică a lui Joe Biden cu un lider european

Președintele Joe Biden a discutat sâmbătă seara cu premierul britanic Boris Johnson în prima conversație telefonică a președintelui SUA cu un lider european de la învestirea sa, pe 20 ianuarie, informează dpa, preluată de Agerpres.

Cei doi lideri au abordat subiecte precum pandemia de COVID-19, schimbările climatice, securitatea și comerțul.

Premierul Johnson a scris sâmbătă seara pe Twitter că a fost „grozav” să discute cu președintele Biden. „Aștept cu nerăbdare să aprofundăm alianța de lungă durată dintre țările noastre, pe măsură ce promovăm o redresare ecologică și durabilă după COVID-19”.

Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat că premierul Johnson a salutat călduros decizia președintelui Biden de a readuce SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, în Organizația Mondială a Sănătății și în programul COVAX ce asigură un acces echitabil la vaccinuri.

Totodată, Biden și Johnson au discutat despre beneficiile unui potențial acord bilateral de liber schimb, iar premierul britanic s-a angajat să rezolve problemele comerciale cât mai curând posibil, conform purtătorului de cuvânt britanic.

Invocând istoria îndelungată de cooperare a celor două țări în materie de securitate și apărare, premierul britanic și președintele american și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul față de NATO și de valorile pe care le împărtășesc în privința promovării drepturilor omului și a protejării democrației, potrivit Reuters.

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, cei doi lideri au estimat că această oferă „o oportunitate fără egal de a reconstrui împreună, mai bine și mai ecologic”, conform aceleași surse, citate de AFP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Fri
11
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
5

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău