Prima decadă din decembrie se încheie cu vreme mohorâtă, fără precipitații. Cum este descrisă ultima lună a anului în „Calendarele poporului român”

  • 09 Decembrie 2023 08:45
Prima decadă din decembrie se încheie cu vreme mohorâtă, fără precipitații. Cum este descrisă ultima lună a anului în „Calendarele poporului român”

Vreme închisă și cer noros, dar fără ger semnificativ prognozează Serviciul Hidrometeorologic de Stat în acest sfârșit de săptămână, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, sâmbătă, pe întreg teritoriul țării se așteaptă cer noros, fără precipitații, și valori termice până la 5 grade Celsius, ziua, și până la minus 3 grade de frig, noaptea.

Aceleași tendințe meteo se vor menține și pentru ziua de duminică, 10 decembrie, numai că valorile termice diurne vor fi puțin mai ridicate, iar cele nocturne – scăzute. De luni, 11 decembrie, vremea se va încălzi treptat.

"Anul se sfârșește și gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s-a adunat apă pe semănături, dacă nu trebuie să taie copaci și tufiș, să vadă dacă vitele sunt bine îngrijite, curățite, nutrite, bine așternute, duse la aer, dacă, pe lângă nutrețul uscat, nu trebuie să se dea și rădăcini, dacă nu se poate folosi de vreo verdeață pe afară, dacă nu îngheață apa pusă pentru vite și pentru păsările din curte, dacă pomii acoperiți au destul aer. Pivnița, de mucezește câte ceva în ea, trebuie afumată cu piatră pucioasă și aerisită din când în când. Salata și alte legume, dacă e neaua puțină, se acoperă cu frunze ori cotoare de buruieni. Iarna nu e ca omul să se lenevească, ci să se odihnească după munca cea grea de peste an. Vitele trebuie ținute în curățenie deosebită și sarea să nu le-o tragem. Să se care gunoi. Când gerul e mare, ferestrele pivnițelor să se înfunde. Grajdurile să fie călduroase, căci atunci vitele mănâncă mai puțin. Pleava se opărește si, amestecată cu napi de nutreț ori cartofi, astfel se dă la vite. În chipul acesta se cruță nutrețul", este descrisă luna decembrie în “Calendarele poporului român”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Sun
7
Mon
7
Tue
8
Wed
10
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău