Prima centrală nucleară din Belarus, finanțată și construită de ruși, s-a defectat a doua zi de la inaugarare

  • 12 Noiembrie 2020 13:26
Prima centrală nucleară din Belarus, finanțată și construită de ruși, s-a defectat a doua zi de la inaugarare

Prima centrală nucleară din Belarus a oprit generarea de energie electrică a doua zi după ce a fost deschisă oficial de președintele Alexander Lukașenko și o parte din echipamentele sale trebuie înlocuite, a declarat marți un oficial din Belarus pentru Associated Press, potrivit DIGI24.ro.

Lukașenko a inaugurat sâmbătă centrala nucleară Astravyets construită și finanțată de Rusia. Centrala a încetat să producă energie duminică, deoarece unele echipamente electrice s-au stricat potrivit lui Oleg Sobolev, consultant la departamentul de securitate nucleară și radiații al Ministerului de Urgență din Belarus, notează sursa citată

Problema nu reprezintă o amenințare nici pentru Belarus, nici pentru țara vecină Lituania, a declarat Sobolev Associated Press. Oficialii lituanieni s-au opus mult timp construcției, invocând probleme de securitate nucleară.

„Turbina este oprită. Într-adevăr, nu există producție de energie electrică la centrala nucleară, dar acest lucru nu afectează siguranța nucleară și nivelul de radiații ”, a declarat Sobolev.

În timpul ceremoniei de deschidere a uzinei din weekend, Lukașenko a declarat că proiectul „va servi drept un impuls pentru atragerea celor mai avansate tehnologii în țară și direcții inovatoare în știință și educație”

Lituania s-a opus mult timp construcției centralei, situată la aproximativ 40 de kilometri sud-est de capitala sa, Vilnius. Autoritățile lituaniene au declarat că construcțiile au fost afectate de accidente, materiale furate și maltratarea lucrătorilor.

Compania nucleară de stat rusă Rosatom, care a construit centrala, a respins plângerile lituaniene, spunând că proiectul centralei este conform cu cele mai înalte standarde internaționale.

La finalizarea planificată în 2022, centrala va avea două unități de reactor, fiecare generând 1200 de megawați. Sâmbătă, reactorul care funcționa a generat 400 de megawați.

Ministerul Energiei din Belarus a declarat că „necesitatea înlocuirii anumitor echipamente electrice de măsurare” a fost identificată în timpul testelor. Declarația nu a clarificat ce a determinat necesitatea și cât va dura procesul de înlocuire a echipamentului.

Potrivit lui Sobolev, înlocuirea echipamentului în cauză „nu afectează siguranța nucleară” a centralei. „Instalația reactorului în sine, așa-numita„ insulă nucleară”, nu este afectată. Turbina oprită nu se află în sala reactorului ”, a explicat Sobolev.

Belarusul a suferit daune grave din cauza dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986. Această moștenire dureroasă a alimentat opoziția față de proiectul centralei nucleare din Belarus.

Lituania și-a închis singura centrală nucleară construită de sovietici în 2009. În ultimele săptămâni, autoritățile lituaniene au distribuit gratuit pastile de iod rezidenților care locuiau în apropierea frontierei cu Belarus. Iodul poate ajuta la reducerea acumulării de radiații în tiroidă în cazul unei scurgeri la centrala nucleară.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău