Prim pas în dezvoltarea unui tratament contra coronavirus. A fost identificat un anticorp uman care împiedică infecția respiratorie

  • 05 Mai 2020 09:50
Prim pas în dezvoltarea unui tratament contra coronavirus. A fost identificat un anticorp uman care împiedică infecția respiratorie

O echipă de cercetători a identificat un anticorp monoclonal uman care împiedică virusul SARS-CoV-2 să infecteze culturile de celule, ceea ce reprezintă un prim pas spre dezvoltarea unui tratament împotriva COVID-19, potrivit unui articol publicat luni de revista Nature Communications și citat de EFE si Digi24.ro

Prin această descoperire realizată de cercetători de la Universitatea din Utrecht, Erasmus Medical Centre și Harbour BioMed (HBM), oamenii de știință speră sa dezvolte anticorpi umani pentru a încerca să prevină infecția respiratorie COVID-19 provocată de coronavirusul SARS-CoV-2.

"Această cercetare este continuarea unui studiu realizat în anii trecuți cu anticorpi care au vizat infecția cu SARS-CoV, care a apărut în 2002/2003", a declarat Berend-Jan Bosch, cercetător la Universitatea din Utrecht, scrie Agerpres.

"Utilizând această colecție de anticorpi împotriva SARS-CoV, am identificat unul care neutralizează infectarea culturilor de celule cu SARS-CoV-2. Acest anticorp neutralizator are capacitatea de a altera cursul infecției în gazda infectată, sprijină eliminarea virusului sau protejează o persoană expusă la acest virus pentru a nu se infecta", a explicat Bosch.

El a observat că acest anticorp se leagă atât de proteina SARS-CoV cât și de cea a SARS-CoV-2.

"Această caracteristică de neutralizare încrucișată a anticorpului este foarte interesantă și sugerează că are capacitatea de a frâna boli ce pot apărea pe viitor și care sunt provocate de coronavirsuri", a precizat expertul olandez.

"Această descoperire aduce o bază solidă de cercetare suplimentară pentru a studia caracteristicile acestui anticorp și a dezvolta posibile tratamente împotriva COVID-19", a declarat la rândul său, Frank Grosveld, unul dintre autorii cercetării. "Acest anticorp utilizat în această cercetare este în întregime uman", a precizat el.

Anticorpii terapeutici convenționali sunt dezvoltați inițial la alte specii, iar apoi sunt supuși unui tratament adițional pentru a fi "umanizați", notează articolul.

Președintele HBM, Jingsong Wang, a subliniat că trebuie realizate și alte studii pentru a vedea dacă acest anticorp poate proteja sau diminua severitatea acestei boli la oameni."Credem că tehnologia poate veni în ajutorul nevoilor sănătății publice și explorăm și alte căi de cercetare", a precizat el.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,26
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău