Prezență scăzută și acuzații de fraudă la alegerile locale din Rusia

  • 11 Septembrie 2017 11:23
Prezență scăzută și acuzații de fraudă la alegerile locale din Rusia

O prezență scăzută la urne s-a înregistrat duminică la alegerile locale din Rusia, ultima consultare electorală înaintea alegerilor prezidențiale din martie 2018, numeroși opozanți ai Kremlinului văzând în această participare scăzută rezultatul unei strategii a puterii destinată să descurajeze orice aspirație pentru schimbare, comentează AFP.

Opoziția a denunțat numeroase cazuri de fraudă în cadrul celor aproape 6.000 de scrutine organizate în 82 de regiuni ale Federației Ruse pentru alegerea a 16 guvernatori regionali și a numeroși consilieri municipali, inclusiv la Moscova.

Cele mai multe rezultate definitive erau așteptat să fie date publicității în cursul nopții, dar primele rezultate ale alegerilor guvernatorilor erau în mare parte favorabile partidului apropiat Kremlinului, Rusia Unită, care a câștigat o majoritate absolută în alegerile legislative de acum un an.

Premierul Dmitri Medvedev, citat de agențiile de presă ruse, a apreciat rezultatul drept "extrem de favorabil" Rusiei Unite, formațiune pe care o conduce.

Deși foarte variate în funcție de regiuni, ratele de participare au fost în general scăzute, în special la Moscova, unde Comisia Electorală a vorbit de o prezență la vot între 14% și 15%, pe baza cifrelor disponibile cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare.

Alegerile au suscitat interesul în special în capitala rusă, unde un număr fără precedent de candidați sub 35 de ani (2.800 din 7.600) au concurat pentru circa 1.500 de mandate de consilier municipal.

Mulți comentatori au văzut în această implicare a tinerilor rezultatul manifestațiilor organizate în primăvară de oponentul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, la care s-au mobilizat în special studenți, inclusiv adolescenți. Opoziția liberală spera să poată obține câteva locuri și denunțase în ultimele zile tăcerea autorităților municipale privind scrutinul de duminică, organizat într-o atmosferă de indiferență generală.

Un reprezentant al partidului Iabloko, Serghei Mitrohin, a acuzat autoritățile că doresc ca "prin toate mijloacele să inoculeze oamenilor un sentiment de impotență electorală pentru ca să rămână la putere cei de care au nevoie autoritățile moscovite și federale".

El a denunțat numeroase cazuri de fraude, la fel ca Aleksei Navalnîi și organizația neguvernamentală Golos care a înregistrat peste 500 de plângeri privind umplerea urnelor (cu buletine de vot gata ștampilate), abuzul de urnă mobilă sau presiuni asupra funcționarilor publici.

Bucurându-se de o popularitate considerabilă, actualul președinte Vladimir Putin nu și-a anunțat în mod oficial intențiile pentru alegerile prezidențiale din martie, dar se așteaptă — dacă nu va exista vreo surpriză uriașă — să candideze pentru al patrulea mandat prezidențial, prevăzut să dureze șase ani.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău