Previziuni meteorologice | Cât va mai dura iarna în Statele Unite? Marmota Phil și-a văzut umbra

  • 04 Februarie 2018 11:58
Previziuni meteorologice | Cât va mai dura iarna în Statele Unite? Marmota Phil și-a văzut umbra

Iarna va dura încă șase săptămâni în Statele Unite ale Americii, a "anunțat", vineri, marmota Phil din Punxsutawney (o mică localitate din statul Pennsylvania), ale cărei previziuni meteorologice se bazează, potrivit tradiției, pe analiza propriei umbre, informează foxnews.com.

Anul trecut, Phil s-a înșelat. Deși și-a văzut umbra, atât februarie, cât și martie au fost luni mai calde decât media în toate statele americane, informează Mediafax

Site-ul oficial al marmotei Phil afirmă că animalul a asigurat o prognoză corectă în 100% din cazuri. Însă National Climatic Data Center, afiliat National Oceanic and Atmospheric Administration, afirmă că previziunile lui Phil au demonstrat că marmota "nu a avut talente predictive" în ultimii ani. Site-ul AccuWeather afirmă că previziunile rozătorului au o rată de acuratețe de 80%.
 
Tradiția observării comportamentului acestui mamifer rozător datează de pe vremea primilor migranți germani din secolul al XVIII-lea, iar fermierii acelor vremuri țineau cont de "prognoza" marmotei Phil pentru a determina data viitoarelor însămânțări agricole.
 
În plus, ritualul anual din Punxsutawney a dat titlul unui film, "Groundhog Day" (1993), în care Bull Murray joacă rolul unui jurnalist care realizează un reportaj la fața locului.
 
Acest tip de ceremonie are loc în mai multe localități din nordul Statelor Unite ale Americii și Canada, cu ajutorul unor animale rozătoare - General Beau Lee în Atlanta (Georgia), Wiarton Willie în Ontario (Canada), Sir Walter Wally în Raleigh (Carolina de Nord), Jimmy în Sun Prarie (Wisconsin), Chuck în Staten Island (New York), Birmingham Bill în Birmingham (Alabama) și Potomac Phil în Washington - însă autoritățile din Punxsutawney consideră că "toți ceilalți sunt niște impostori" și că "doar predicțiile lui Phil sunt exacte, iar acest lucru se întâmplă de peste 120 de ani".
 
Legenda spune că longevitatea marmotei Phil se datorează unui elixir, care îi adaugă de fiecare dată șapte ani de viață atunci când îl bea.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău