Prețurile petrolului au scăzut la cel mai mic nivel din acest an
-
15 Martie 2023 13:15
Marți 14 martie, cotația petrolului marca Brent a coborât sub 77 de dolari pentru un baril, cel mai scăzut nivel din acest an și din ultimele trei luni. Astfel, doar în câteva zile cotația petrolului marca Brent s-a redus cu circa 5%.
Aceasta, pentru că au apărut temeri mari pentru o nouă criză financiară, care ar putea duce la prăbușirea cererii de petrol. Pe de altă parte, piețele atestă o continuă creștere – cu 0,71 milioane barili pe zi – a cererii de petrol și produse petroliere în China, scrie mold-street.
În consecință, OPEC (Grupul de țări exportatoare de petrol) a emis prognoze optimiste și anticipează o creștere a cererii de petrol, în special din țările non-OCDE și mai ales din Asia-Pacific, unde ar trebui să crească cu 2,1 milioane de barili pe zi în acest an, față de doar 0,2 milioane în statele OCDE.
Cererea globală de petrol va crește cu 2,3 milioane de barili pe zi în medie în 2023, a declarat marți OPEC în raportul său lunar, confirmând prognoza pentru luna precedentă.
Grupul de țări exportatoare de petrol anticipează că cea mai mare parte a creșterii cererii de petrol va veni din țările non-OCDE și, mai ales, în țările din Asia-Pacific, unde ar trebui să crească cu 2,1 milioane de barili pe zi (mb/zi) în acest an, față de 0,2 milioane în OCDE.
În raportul său lunar, OPEC estimează că cererea totală de petrol va ajunge în medie la 101,9 milioane de barili pe zi în 2023, un nivel record.
Cererea din America și Europa este, totuși, revizuită ușor în scădere în primul și al doilea trimestru, din cauza perspectivelor economice incerte.
„Deși se preconizează că impulsul creșterii va continua în 2023, economia va continua să treacă prin provocări”, inclusiv inflația ridicată, probabil „creșteri ulterioare ale ratelor”, datoria ridicată și „incertitudinile geopolitice”, constată OPEC, potrivit AFP.
„Cererea în țările non-OCDE este revizuită mai sus din cauza îmbunătățirii activității economice în China”, a spus OPEC. Cererea este susținută de setea de kerosen și benzină în această țară, care își reia activitatea economică „după abandonarea politicii zero Covid”.
Pentru 2023, creșterea producției de lichide non-OPEC rămâne neschimbată față de luna trecută și este de așteptat să crească cu 1,4 milioane barili pe zi, impulsionată de Statele Unite, Brazilia, Norvegia, Canada, Kazahstan și Guyana.
Odată cu sancțiunile care vizează petrolul rusesc, petrolul american este de fapt foarte râvnit: conform datelor preliminare citate de OPEC, exporturile americane de țiței au atins un nivel record de 4,3 milioane barili pe zi în februarie.
„Cu toate acestea, rămân mari incertitudini cu privire la impactul evoluțiilor geopolitice actuale, precum și la potențialul de producție a șisturilor americane în 2023”, subliniază OPEC.
Productia de titei în cele 13 tari OPEC a crescut cu 117.000 de barili pe zi in februarie fata de luna precedenta, la 28,92 milioane pe zi.