Prețurile petrolului au atins cel mai mare nivel din ultimele două luni, în timp ce UE urmărește interzicerea petrolului rusesc

  • 30 Mai 2022 11:28
Prețurile petrolului au atins cel mai mare nivel din ultimele două luni, în timp ce UE urmărește interzicerea petrolului rusesc

Prețurile petrolului au atins cel mai mare nivel din ultimele două luni, deoarece comercianții anticipează un acord cu întârziere pentru limitarea importurilor rusești de petrol către UE, alături de alți factori, cum ar fi o redresare a cererii în China, pe măsură ce restricțiile pandemice se ușurează, transmite The Guardian.

Cotația futures pentru țițeiul Brent au crescut la peste 120 de dolari pe baril în cursul dimineții de luni, pentru prima dată de la sfârșitul lunii martie.

Cotația futures la barilul de țiței WTI (West Texas Intermediate n.r.) a ajuns la 115 dolari luni dimineață.

UE ar trebui să poată conveni luni noi sancțiuni, inclusiv asupra petrolului rusesc, potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell.

„Trebuie să decidem în unanimitate. Au avut loc discuții dure ieri după-amiază, precum și în această dimineață. Cred că în această după-amiază vom putea oferi șefilor statelor membre un acord”, a transmis Borrell reporterilor luni dimineață.

Guvernele Uniunii Europene nu au reușit să ajungă duminică la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc, în timp ce încearcă să pregătească un draft pentru summitul UE programat luni după-amiază.

Întrebat dacă planurile de a include o interdicție de a importa petrol rusesc ar putea eșua din cauza rezistenței din partea Ungariei și a altor state est-europene, Borrell a spus: „Nu, nu cred … va exista un acord în cele din urmă”.

Consiliul European extraordinar: Embargoul petrolului rusesc, subiectul tabu

Liderii UE se întâlnesc luni la un summit extraordinar, dar întrebarea esențială este, după cum a spus și un diplomat european: „Despre ce o să vorbim?” Există probleme foarte serioase pe agendă, cele mai multe legate de războiul din Ucraina, scrie BBC, dar cu toate acestea problema cea mai importantă, încă nerezolvată, a embargoului UE împotriva petrolului rusesc, este puțin probabil să fie pusă în discuție.

A trecut aproape o lună de zile de când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat propunerile. „Va fi o interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, pe calea apei și prin conducte, brut și rafinat”, a spus oficialul UE în Parlamentul European.

Planul era ca Europa să treacă printr-o tranziție „organizată” prin care să renunțe la țițeiul rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la finalul anului 2022. Totuși, opoziția făcută, în special de Ungaria, a ținut pe loc cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE.

Alte țări fără ieșire la mare, precum Slovacia și Cehia, au cerut să li se ofere mai mult timp din cauza dependenței lor de petrolul din Rusia. Bulgaria, privată deja de gazul rusesc de când Gazprom a decis să întrerupă livrările, a căutat la rându-i variante de avarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău