Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru prima dată în ultimul an

  • 08 Iulie 14:26
Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru prima dată în ultimul an

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie, pentru prima dată în ultimele 12 luni, o veste bună pentru consumatori, întrucât se diminuează presiunile inflaționiste, a anunțat, joi, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Bloomberg.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna iunie 2021, acest indice a crescut până la 124,6 puncte, de la o valoare revizuită de 127,8 puncte în luna mai.

Scăderea din ultima lună a venit ca urmare a diminuării prețurilor la uleiuri vegetale, cereale și produse lactate. Potrivit FAO, prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 9,8% în luna iunie, ca urmare a diminuării cotațiilor la uleiul de palmier, afectate de prognozele privind creșterea recoltei în principalele țări producătoare. Prețurile la cereale au scăzut cu 2,6% în luna iunie, în principal ca urmare a diminuării cu 5% a prețului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producție peste așteptări în Argentina și SUA, iar prețurile la lactate au coborât cu 1%, toate componentele acestui index înregistrând scăderi, în frunte cu prețurile la unt.

"Nu cred că impactul acestui declin modest va fi resimțit de consumatori având în vedere toți ceilalți factori care continuă să acționeze", a declarat economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian.

În pofida scăderii din luna iunie, prețurile mondiale la alimente continuă să rămână la un nivel ridicat, fiind cu aproape 34% peste nivelul înregistrat în luna iunie a anului trecut. Prețul produselor vegetale va depinde de evoluțiile meteo în lunile următoare, care vor determina dacă recoltele din Europa și America de Nord vor fi suficiente pentru refacerea stocurilor. În plus, multe vor depinde și de importurile Chinei în lunile următoare, a spus Abdolreza Abbassian, menționând o îmbunătățire a estimărilor pentru stocurile de porumb ale Chinei.

Este posibil însă ca pe termen mediu să vină noi vești bune pentru consumatori. Conform unor recente prognoze publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), prețul produselor agricole și alimentare ar urma să înregistreze o corecție în primii ani ai perioadei 2021-2030.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
10
Tue
10
Wed
8
Thu
10

Curs oficial BNM 18 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7694 -0.0000
USD 17.6521 -0.0000
RON 4.1969 -0.0000
UAH 0.6611 -0.0000
RUB 0.2435 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău