Prețurile la gaze pe piața din Europa fluctuează, în urma reducerii livrărilor din Norvegia și a temperaturilor scăzute

  • 23 Ianuarie 2023 12:43
Prețurile la gaze pe piața din Europa fluctuează, în urma reducerii livrărilor din Norvegia și a temperaturilor scăzute

Prețurile de referință la gaze pe piața din Europa fluctuează, în timp ce livrările din Norvegia ar urma să scadă la cel mai redus nivel din ultimele două luni, iar temperaturile sunt scăzute și duc la majorarea cererii, transmite Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut, luni dimineață, cu 0,2%, la 66,80 euro pentru un Megawatt-oră, după ce anterior înregistraseră un avans de 3,9%. Vineri, cotațiile la gaze naturale au urcat cu 10%, prima creștere săptămânală după cinci declinuri săptămânale consecutive, scrie Agerpres.

Capacitatea disponibilă de gaze la câteva facilități din Norvegia a fost redusă în urma lucrărilor de mentenanță și a scăderii comenzilor. Deși livrările din statul scandinav sunt cruciale pentru a satisface cererea, depozitele mai mari decât în mod normal din Europa protejează continentul în eventualitatea unor perturbări. Nivelul ridicat de gaze naturale lichefiate (GNL) ajută, de asemenea, la atenuarea temerilor privind aprovizionarea continentului.

În următoarele zile ar putea crește consumul de gaze din cauza valului de temperaturi scăzute care ar urma să persiste săptămâna aceasta în nord-vestul Europei. Meteorologii previzionează, însă, creșterea temperaturilor în cursul săptămânii viitoare.

Vremea rece a dus la majorarea cererii, după ce o perioadă prelungită de temperaturi ridicate a făcut ca facilitățile de stocare a gazelor să fie pline în proporție de 78%, față de un nivel mediu de 58%, în ultimii cinci ani.

Aceste rezerve au permis Europei să nu înregistreze perturbări semnificative în această iarnă și au dus la scăderea prețurilor de referință la gaze, după ce, în vara anului trecut, se înregistra un nivel record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău