Prețurile la energie continuă să crească în Europa pe măsură ce Rusia reduce livrările de gaze
-
27 Iulie 2022 13:56
Prețurile de referință la energie în Europa și-au continuat miercuri tendința de creștere, după ce Rusia a redus și mai mult livrările de gaze spre continent, ceea ce creează un risc pentru economia europeană, transmite Bloomberg.
Grupul rus Gazprom a redus miercuri, "din motive tehnice", furnizarea de gaze către Germania prin conducta Nord Stream, până la 20% din capacitate.
În replică, cotațiile de referință la gaze naturale au crescut cu până la 14% și în prezent sunt de 10 ori peste nivelul obișnuit în această perioadă a anului. Creșterea prețurilor la gaze afectează producția industrială a Europei, majorează facturile la utilități ale gospodăriilor și duce inflația la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Scumpirea gazelor naturale se reflectă și pe piața de electricitate, unde cotațiile futures din Germania au atins miercuri un nivel fără precedent.
"Suntem într-o situație în care gazul este acum o componentă a politicii externe a Rusiei și, posibil, o componentă a strategiei sale de război", a declarat miercuri Klaus Mueller, președintele Autorității germane de reglementare, Bundesnetzagentur.
În jurul orei 9:46 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, cotațiile futures cu livrare în luna următoare, un indicator de referință pentru piața europeană, erau în creștere cu 11%, până la 222 de euro pentru un Megawatt oră, în condițiile în care au crescut pentru a șasea zi consecutiv. Cotațiile futures la energie electrică pe piața din Germania au crescut și ele pentru a cincea zi consecutiv, în cazul contractului cu livrare peste un an fiind înregistrat un avans de 2,8%, până la 385 euro pentru un Megawatt oră.
"Piețele futures rămân foarte volatile. Incertitudinile de pe piața de gaze continuă să fie un factor care influențează prețurile pe piața de energie electrică", spune Fabian Roenningen, analist la Rystad Energy.
Europa se pregătește pentru o perioadă și mai dificilă în viitor, în condițiile în care continentul este încă puternic dependent de gazele rusești. Obiectivul UE de a umple depozitele de gaze până la 85% înainte de venirea iernii depinde de reducerea consumului cu 15%, conform unui plan aprobat marți de miniștrii europeni ai Energiei.