Prețurile la apartamente în Chișinău stagnează pentru al treilea trimestru consecutiv

  • 14 Februarie 2023 12:48
Prețurile la apartamente în Chișinău stagnează pentru al treilea trimestru consecutiv

Prețurile medii la apartamente în municipiul Chișinău stagnează pentru al treilea trimestru consecutiv, înregistrând o ușoară scădere în primul trimestru din 2023 și se va opri, cel mai probabil, la 730 de euro/m2, estimează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

„Stagnarea este determinată de criza economică, îngrijorările populației cauzate de războiul din Ucraina, înăsprirea politicii monetare a BNM care a dus la scumpirea de două ori a creditelor ipotecare, dar și creșterea prea bruscă a prețurilor în ultimi doi aniˮ, a explicat Veaceslav Ioniță.

După valorile maxime din trimestrul al IV-ea al anului 2008, când apartamentele au ajuns în medie la 900 de euro/m2, au urmat 12 ani de cădere a pieței, iar din 2021 a început o creștere bruscă a prețurilor, fapt care a speriat puțin compărătorii. Creșterea bruscă a continuat până în trimestru al II-lea din 2022, fiind determinată de prețurile mici din perioada precedentă, veniturile substanțial mai mari ale populației, dar și posibilitățile de contractare a creditelor imobiliare, care au cunoscut în această perioadă cea mai mare creștere din istoria Moldovei.

Veaceslav Ioniță a opiniat că piața imobiliară se va înviora începând cu a doua jumătate a anului 2023, impulsionată de reducerea ratei inflației, depășirii fazei critice a crizei economice, ieftinirii creditelor ipotecare, dar și datorită cererii amânate din 2022.

Prețul mediu la apartamentele noi în municipiul Chișinău s-au plafonat la nivelul de 880-890 de euro/m2, iar a celor de pe piața secundară la 680-690 de euro/m2.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău