Prețurile globale la alimentele de bază scad pentru a patra lună consecutiv
-
05 August 2022 15:42
În luna iulie indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut pentru a patra lună consecutiv, grație în special declinului prețurilor la cereale și uleiuri vegetale, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.
În fiecare lună, FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna iulie 2022, acest indice a scăzut cu 8,6% comparativ cu luna iunie, până la 140,9 puncte, față de valoarea revizuită de 154,3 puncte atinsă în luna iunie. Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021, notează AFP, citată de Agerpres.
"Scăderea prețului produselor alimentare de la nivelul istoric este binevenită, cu toate acestea persistă multe incertitudini, inclusiv prețurile mari la îngrășăminte care pot afecta perspectivele de producție viitoare și veniturile fermierilor", a declarat economistul șef al FAO, Maximo Torero.
Scăderea din luna iulie al prețului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 19,2% a prețului uleiurilor vegetale, "care au coborât la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni", în condițiile în care au scăzut cotațiile internaționale pentru toate tipurile de uleiuri.
Prețurile cerealelor au scăzut cu 11,5%, "în primul rând ca urmare a unei scăderi de 14,5% a prețului grâului, parțial ca reacție la acordul încheiat între Ucraina și Federația Rusia pentru deblocarea exporturilor din principalele porturi din Marea Neagră", subliniază organizația.
Conform FAO, prețul zahărului a scăzut cu 3,8% comparativ cu luna iunie, prețul lactatelor a scăzut cu 2,5% iar prețul cărnii calculat de FAO a înregistrat un declin modest de 0,5%, în condițiile în care a scăzut cererea de import pentru carnea de vită, oaie și porc, în timp ce prețurile internaționale la carnea de pui au atins un maxim istoric.