Prețurile gazelor naturale continuă să crească în Europa

  • 15 Septembrie 15:56
Prețurile gazelor naturale continuă să crească în Europa

Prețurile gazelor naturale continuă să crească în Europa din cauza sporirii incertitudinilor privind securitatea aprovizionării în această iarnă, a intensității scăzute a vânturilor și a perturbărilor de la interconectoarele britanice, transmite Bloomberg.

Cel mai recent motiv de îngrijorare pentru piața europeană îl reprezintă uraganul Nicholas, care amenință să lovească pe coasta Golfului american și care a afectat deja o facilitate ce produce gaze naturale lichefiate (LNG) pentru export.

Incertitudinile privind capacitatea Rusiei de a furniza gaze regiunii într-un moment în care sporesc riscurile unei crize interne a gazelor sunt de asemenea în creștere în rândul traderilor, mai ales că în următoarele două săptămâni sunt prognozate temperaturi sub nivelul normal.

În Marea Britanie, intensitatea scăzută a vânturilor a majorat cererea pentru gaze, în vederea producerii de energie. Generarea de energie din surse eoliene a reprezentat miercuri doar 7,4% din furnizare, în timp ce gazele naturale au reprezentat 64% din totalul energiei furnizate în Regatul Unit. Conform The Weather Co, potențialul pentru energia eoliană este scăzut săptămâna aceasta în Marea Britanie, Germania și Spania.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețurile spot au urcat cu 10,2%, la 72,945 euro (85,67 dolari) pentru un Megawatt-oră, în contextul în care gradul de umplere a depozitelor subterane din Europa este sub nivelul din ultimii ani pentru această perioadă a anului.

În Germania, prețul electricității pentru 2022 a urcat cu 4,9%, la 104,70 euro pentru un Megawatt-oră.

Pentru piața gazelor naturale, problema o reprezintă furnizarea din Rusia. Traderii nu sunt convinși că vor urma livrări suplimentare de la cel mai mare furnizor, chiar dacă fluxurile către Germania s-au redresat, și acum urmăresc viitoarele licitații pentru capacitate suplimentară de transport către Europa în octombrie.

"Chiar dacă fluxurile din Rusia care vin la granița polono-germană de la Mallnow se îmbunătățesc, per ansamblu acestea și capacitatea de a le majora rămân nesigure. Cererea încă este foarte ridicată în Asia și în Europa, din cauza nivelului scăzut din depozitele subterane. Fără noi clarificări privind situația furnizării din Rusia, prețurile vor crește în continuare", au apreciat analiștii de la Energi Danmark.

Marți, la bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat la 73,60 dolari, iar la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a crescut la 70,46 dolari.

Anul acesta, cotația barilului de țiței a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială își revine din pandemia de coronavirus.

În această perioadă guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creșterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile și micile afaceri, în condițiile în care economiile ies încet din pandemie.

De exemplu, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat luni că Spania va plafona prețurile la gaze, va reduce taxele și va redirecționa profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă prețurile la electricitate care au crescut exploziv în ultima perioadă.

Cererea ridicată de gaze naturale, livrările limitate și scumpirea certificatelor de emisii au crescut prețurile la electricitate în multe țări și este puțin probabil ca problema să dispară înaintea iernii.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
19
Mon
16
Tue
15
Wed
14

Curs oficial BNM 24 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0251
USD 17.7044 0.0027
RON 4.1909 -0.0050
UAH 0.6661 0.0013
RUB 0.2434 0.0001
Arhivă Radio Chișinău