Prețurile europene la gaze și electricitate își continuă scăderea grație livrărilor americane de gaze lichefiate

  • 27 Decembrie 2021 14:36
Prețurile europene la gaze și electricitate își continuă scăderea grație livrărilor americane de gaze lichefiate

Prețurile europene de referință la gaze naturale au scăzut luni, pentru a patra zi consecutiv, pe fondul așteptărilor potrivit cărora livrările americane de gaze lichefiate vor calma piața, la acestea adăugându-se și faptul că traderii iau în calcul evoluțiile meteo favorabile și riscurile la adresa cererii de energie provocate de varianta Omicron a coronavirusului, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

La hub-ul de gaze din Țările de Jos, cotațiile la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut luni cu 19% până la 90 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 6 decembrie, pe fondul așteptărilor ca livrările de gaze lichefiate să calmeze criza energetică de pe continent. În paralel, prețurile la electricitate în Germania au înregistrat o scădere record de 36%, până la 220 de euro pentru un Megawatt-oră, în condițiile în care declinul prețului la gaze face mai ieftină producția de electricitate.

În ultima săptămână cotațiile la gaze naturale au scăzut cu 25% după ce un număr crescut de nave care transportă gaze lichefiate au început să se îndrepte spre porturile europene. În paralel, prognozele meteo favorabile pentru o mare parte din Europa continentală înseamnă o diminuare a cererii de energie și există și incertitudini cu privire la impactul răspândirii rapide a variantei Omicron a coronavirusului.

Cu toate acestea, Europa se confruntă în continuare cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii. Luni, cu prilejul licitațiilor pentru ziua următoare, grupul rus Gazprom nu a rezervat capacitate de tranzit pentru livrarea de gaze naturale la punctul de măsurare Mallnow, de la granița Germaniei cu Polonia, unde se termină gazoductul Yamal-Europe. În paralel, operatorul german de rețea Gascade a anunțat că gazoductul Yamal-Europe, care în mod normal trimite gaze rusești spre Europa Occidentală, funcționa luni în mod reverse pentru a șaptea zi la rând, transportând gaze din Germania spre Polonia.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că Moscova nu realizează noi exporturi prin gazoductul Yamal-Europe din cauza lipsei de noi comenzi europene. Oficialii Gazprom consideră drept imprudentă revânzarea de către Germania a gazelor rusești Poloniei, într-un moment de creștere a prețurilor, dezmințind acuzațiile că Moscova limitează în mod voluntar livrările spre Europa. "Există o inversare a fluxului de gaze către Polonia și, aparent, și către Ucraina, de ordinul a trei până la cinci milioane de metri cubi pe zi. Aceste gaze vin din rezervoarele subterane din Germania, rezervoare în care au fost folosite deja gazele în proporție de până la 47%. Și iarna e doar la început...nu este cea mai rațională decizie", a declarat Sergei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al companiei ruse de gaze. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,6 m/s
Thu
1
Fri
2
Sat
1
Sun
2
Mon
0
Arhivă Radio Chișinău