Prețul unui vot prin corespondență ar putea ajunge la 180 de dolari. Autorii proiectului: Este mai importantă exercitarea dreptului la vot, decât costurile

  • 07 Martie 14:31
Prețul unui vot prin corespondență ar putea ajunge la 180 de dolari. Autorii proiectului: Este mai importantă exercitarea dreptului la vot, decât costurile

Un singur vot prin corespondență efectuat din SUA și Canada ar putea să coste bugetul național până la 180 de dolari, în funcție de regiunea în care se află alegătorul. Astăzi au avut loc consultări la Parlament pe marginea proiectului de lege pilot privind votul prin corespondență. Autorii, proiectului au subliniat că este mai importantă exercitarea dreptului la vot, decât costurile, iar reprezentanții autorității electorale au explicat că încercările de fraudă nu vor putea influența alegerile, transmite Radio Chișinău.

În cadrul consultărilor, socialistul Adrian Albu a atras atenția la costurile mari necesare pentru implementarea acestui proiect, care este unul pilot, aplicat inițial pentru diaspora din Canada și SUA. Deputatul a spus că un vot ar putea să coste bugetul de stat chiar și 180 de dolari, în funcție de regiunea în care se află persoana.

„Eu îmi pun o întrebare rațională. Noi avem un proiect pilot, avem aceste cheltuieli. Au fost prevăzute în buget? Pentru că suma va fi colosală. Am făcut un calcul matematic. În cazul în care toți cetățenii din SUA și Canada vor dori să voteze, pe noi ne va costa peste opt milioane de dolari”, a spus Adrian Albu.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a solicitat să nu se speculeze cu sumele necesare pentru acest proiect, subliniind că democrația costă. La rândul său, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, a precizat că la CEC există un buget planificat, însă va fi necesară și implicarea Ministerului Finanțelor.

„Dacă pornim de la calculul maxim pe care l-ați făcut dvs, da, am putea ajunge și la suma de 180 de dolari per vot. Aceasta e suma maximă care ar putea fi. Eu sunt conștient și aici va fi și rolul Ministerul Finanțelor să vedem cât va avea posibilitatea să aloce. Reieșind din costurile alocate, vom vedea pentru care opțiune putem opta. Dar eu sunt sigur că pentru prima etapă se va opta pentru o opțiune mai ieftină”, a declarat Vasile Grădinaru.

Pavel Postica a explicat și cum se va proceda în cazul în care se vor depista erori sau bănuieli de fraudare a votului prin corespondență.

„În situația în care se vor atesta fraude, alegerile pentru această modalitate pot fi declarate nule, fără a fi afectat întregul scrutin. Tocmai din acest motiv s-a mers pe structură separată. Circumscripție separată, birouri separate, numărare, totul sperat”, a transmis Pavel Postica.

Consultările nu au trecut fără comentarii și replici acide. Reprezentatul Mișcării Alternative Naționale, Victor Pruteanu, a criticat dur acest proiect.

Eu sunt de acord cu toți că metodele alternative de vot sunt o necesitate. Cine și de ce a decis că votul prin corespondență e cea mai bună metodă?...Cine sunt acești oameni, cine a făcut acest rahat, scuze?”, a subliniat Victor Pruteanu.

Președinta Comisie Juridice, Veronica Roșca, a solicitat participanților să fie mai atenți la declarațiile pe care le fac:

- Dle Pruteanu, șapte ani de acasă nimeni nu i-a anulat. Este o recomandare pentru toți. Indiferent de emoțiile pe care le avem, le ținem în „golgoci”

- În gologoci…foarte bună…șapte ani de acasă și la dvs se referă..”

La începutul săptămânii, deputații comuniști și socialiști au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională proiectul de lege cu privire la votul prin corespondență. Președintele fracțiunii parlamentare a socialiștilor și comuniștilor, Vlad Batrîncea, a declarat că legea ar fi discriminatorie și comportă riscuri de fraudare. Autorii proiectului au făcut referire la țări precum Austria, Germania, Letonia, Slovacia, Canada, Statele Unite, România, care utilizează această metodă de vot.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău