Prețul țițeiului scade cu doi dolari după ce grupul OPEC+ a fost de acord cu majorarea producției

  • 19 Iulie 2021 16:25
Prețul țițeiului scade cu doi dolari după ce grupul OPEC+ a fost de acord cu majorarea producției

Prețul țițeiului a scăzut semnificativ luni, după ce grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) a reușit să depășească disensiunile interne și a fost de acord cu majorarea producției, sporind temerile privind un surplus de combustibil, pe fondul creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Anul acesta, cotația barilului de țiței a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială își revine din pandemia de coronavirus (Covid-19).

La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a scăzut luni cu 1,92 dolari, ajungând la 71,67 dolari.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna august a scăzut cu 1,92 dolari, la valoarea de 69,87 dolari.

Miniștrii Energiei din grupul OPEC+ au căzut duminică de acord să majoreze producția începând din luna august, în încercarea de a ține sub control prețurile la țiței care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Acordul prevede că OPEC+ își va majora producția cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună începând din luna august și până în luna decembrie a acestui an.

De asemenea, grupul a convenit să prelungească pactul de producție până la finele lui 2022, în loc de luna aprilie 2022, conform înțelegerii anterioare, în ideea de a dispune de o marjă de manevră în cazul în care revenirea economiei globale va fi afectată de noile tulpini de coronavirus.

„Capacitățile de producție suplimentare, pe termen lung, din țările OPEC+, sunt principalul motiv al scăderii cotației barilului de țiței. Rămânem încrezători că piața petrolului este în faza finală a evoluției sale ascendente”, a apreciat Carsten Menke, analist la Julius Baer.

Anul trecut OPEC+ și-a redus producția cu aproximativ 10 milioane de barili pe zi, ca urmare a prăbușirii cererii și prețurilor din cauza pandemiei. Începând din luna mai a acestui an OPEC+ a redeschis treptat robinetul, dar în continuarea producția sa este cu aproximativ 5,8 milioane barili pe zi mai mică decât era înaintea pandemiei.

Săptămâna trecută, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și-a menținut estimările privind redresarea solidă a cererii de țiței în acest an, după redresarea economiei, și a previzionat o creștere suplimentară a cererii de produse petroliere în 2022 similară nivelului de dinaintea pandemiei.

Cererea va urca anul acesta cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), sau 6,6%, a prognozat OPEC. Este a treia lună consecutivă în care OPEC își menține previziunile.

Anul viitor, cererea va crește cu 3,4%, la 99,86 milioane bpd, în medie cu peste 100 milioane bpd în semestrul doi din 2022. Conform OPEC, în 2019 cererea de țiței s-a situat la 99,98 milioane bpd.

„În 2022, așteptările solide pentru o creștere a economiei globale și succesul campaniei de vaccinare și imunizarea naturală, în special în economiile emergente și statele în curs de dezvoltare, vor majora consumul de țiței la un nivel similar celui de dinaintea pandemiei”, se arată în raportul lunar al OPEC.

„Eforturile OPEC+ au ajutat substanțial la reechilibrarea pieței”, apreciază Organizația Statelor Exportatoare de Petrol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău