Prețul țițeiului, la cel mai ridicat nivel din 2019

  • 23 Aprilie 2019 12:12
Prețul țițeiului, la cel mai ridicat nivel din 2019

Cotația barilului de petrol Brent a urcat marți la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, după ce SUA au sporit presiunile economice asupra Iranului, transmit Reuters și Sky News, citate de Agerpres.

Luni, președintele Donald Trump a decis să elimine toate scutirile acordate unui grup de opt economii care puteau achiziționa petrol iranian fără să se confrunte cu sancțiunile SUA. În luna noiembrie a anului trecut, SUA au reintrodus sancțiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului, după ce președintele Trump a decis să se retragă, în mod unilateral, din acordul convenit în 2015 de Iran și cele șase puteri mondiale. Cu toate acestea, Washingtonul a acordat atunci scutiri de la respectarea sancțiunilor pentru primii opt cumpărători de petrol iranian (China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia și Grecia), scutiri care le permiteau acestor state să achiziționeze în continuare petrol iranian timp de șase luni.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de țiței Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut marți până la 74,47 dolari, cel mai ridicat nivel din 2019.

Totuși, analiștii de la Barclays apreciază că decizia SUA "va duce la o înăsprire semnificativă pe piața petrolului" și va afecta estimarea băncii privind un preț mediu al cotația barilului de țiței de 70 de dolari în 2019.

Înainte de reintroducerea sancțiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu aproape trei milioane de barili pe zi, însă în luna aprilie 2019 exporturile Iranului au scăzut sub pragul de un milion de barili pe zi, susțin analiștii de la Refinitiv.

Ellen Wald, de la Global Energy Centre of the Atlantic Council, a declarat pentru Reuters că SUA "se așteaptă" ca Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să-și majoreze producția pentru a înlocui petrolul iranian.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău