Prețul țițeiului a urcat miercuri spre 90 de dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani

  • 26 Ianuarie 2022 13:28
Prețul țițeiului a urcat miercuri spre 90 de dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani

Prețul țițeiului a urcat miercuri spre 90 de dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, în urma escaladării tensiunilor dintre Ucraina și Rusia și a limitării producției, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a urcat cu 0,61 dolari, sau 0,70%, la valoarea de 88,81 dolari. În 20 ianuarie, cotația atinsese 89,50 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,25 dolari, sau 0,3%, la 85,85 dolari.

"Evoluțiile pe piață sunt limitate de escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și de amenințările cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite", a apreciat Hiroyuki Kikukawa, de la Nissan Securities.

Investitorii de pe piețe așteaptă și eventualele măsuri ce ar urma să fie anunțate după reuniunea Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale a SUA. Analiștii estimează că Fed va indica că intenționează să majoreze dobânda în martie, în contextul inflației ridicate.

De asemenea, investitorii așteaptă ședința din 2 februarie a grupului OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători), care ar putea lua în considerare o altă majorare a producției.

Prețurile țițeiului au crescut cu 50% anul trecut, pe fondul deficitului de cărbune și gaze, iar tendința va continua și anul acesta, conform aprecierilor analiștilor, iar lipsa capacităților de producție și investițiile limitate din sector ar putea duce cotația barilului de țiței Brent peste nivelul de 100 de dolari.

Deși varianta Omicron a coronavirusului a dus la creșterea semnificativă a umărului de cazuri de COVID-19, analiștii susțin că prețurile petrolului vor fi sprijinite de reticența multor guverne de a impune restricții severe, de tipul celor care au afectat economia mondială în 2020.

OPEC+ relaxează gradual reducerile de producție implementate în 2020, când cererea de petrol s-a prăbușit. Totuși, mulți producători mici nu pot majora livrările și alții sunt îngrijorați că ar putea pompa prea mult țiței în cazul reducerii activității economice ca efect al pandemiei.

"Nu vrem să vedem o cotație a barilului de țiței Brent peste nivelul de 100 de dolari, lumea nu este pregătită pentru asta", declara recent ministrul Petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi.

OPEC se așteaptă în 2022 la o creștere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.

Prețul barilului de petrol Brent, de referință în Europa, s-a apreciat în 2021 cu 52% și a încheiat anul la 77,78 dolari, în timp ce prețul petrolului intermediar Texas a crescut cu 55%, la 75,21 dolari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău