Prețul petrolului scade, înainte de noi decizii din partea OPEC+

  • 07 Septembrie 2023 17:55
Prețul petrolului scade, înainte de noi decizii din partea OPEC+

Prețul petrolului coboară de la cel mai ridicat nivel înregistrat în acest an, înaintea viitoarelor decizii ale OPEC+ legate de aprovizionare, scrie descopera.ro.

Petrolul a scăzut ușor de la cel mai ridicat nivel înregistrat în 2023, după o creștere determinată de reducerile de ofertă din partea OPEC+ care au tensionat piața, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Referința globală Brent a alunecat sub 89 de dolari pe baril, în condițiile în care sentimentul de reducere a riscului a fost proeminent pe alte piețe, inclusiv pe cele de acțiuni europene. De asemenea, dolarul a urcat, ceea ce a făcut ca mărfurile cotate în această monedă să fie mai puțin atractive.

Petrolul a crescut cu aproximativ 25% de la sfârșitul lunii iunie

Petrolul a crescut cu aproximativ 25% de la sfârșitul lunii iunie, pe măsură ce impactul reducerilor de ofertă – care au fost conduse de Arabia Saudită și Rusia – și-a făcut loc pe piață. Se așteaptă ca Riadul și Moscova să anunțe următorii pași în următoarele zile, fiind de așteptat ca reducerile să fie prelungite.

„Cele trei runde de reduceri de producție ale Arabiei Saudite și ale partenerilor săi din OPEC+ din septembrie 2022 explică pe deplin revenirea la un deficit mare”, au declarat într-o notă analiștii Goldman Sachs Group Inc. inclusiv Daan Struyven, care estimează deficitul la 2,3 milioane de barili pe zi în acest trimestru. „Revenirea deficitelor explică în mare măsură revenirea din vară a prețurilor la petrol„.

Spread-ul prompt al Brent-ului – diferența dintre cele mai apropiate două contracte – a atins 75 de cenți pe baril în backwardation, față de 58 de cenți în urmă cu o săptămână. Acesta este un model de creștere în care prețurile pe termen scurt au o primă față de cele mai îndepărtate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău