Prețul petrolului scade din nou

  • 20 Octombrie 2015 08:44
Prețul petrolului scade din nou

Prețurile de referință ale barilului de petrol au scăzut puternic luni, după ce datele oficiale din China au confirmat cea mai slabă creștere economică din ultimii șase ani și jumătate, scrie economica.net.

În Arabia Saudită, exporturile au scăzut în august, în timp ce volumul de petrol aflat pe inventar a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, cifre care subliniază cererea slabă și pun sub semnul întrebării strategia marilor producători din Golf, impusă la nivelul OPEC, de a menține producția la cote ridicate pentru a-și conserva cota de piață în contextul prețurilor scăzute.

Informațiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Prețul petrolului Brent a scăzut luni cu 3%, la 48,9 dolari pe baril, în timp ce cotația WTI, de referință în SUA, s-a depreciat cu 2,3%, la 46,1 dolari pe baril. Cotațiile barilului de petrol s-au înjumătățit în ultimul an, pe fondul încetinirii creșterii economice și excedentului de ofertă din piață.

Economia chineză, al doilea mare consumator de energie la nivel global, a crescut în trimestrul al treilea cu 6,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale publicate luni. Deși cifra a depășit așteptările analiștilor, este cea mai slabă dinamică din ultimii șase ani și jumătate, de la criza financiară mondială din 2008-2009, a celei de-a doua mari economii a lumii, iar creșterea a coborât oficial sub ținta de 7% asumată de Beijing.

Pariul saudit

În Arabia Saudită, exporturile de petrol au scăzut în luna august cu 278.000 de barili pe zi, la 7 milioane barili pe zi, în timp ce producția a fost menținută la puțin peste 10 milioane barili pe zi. Volumele aflate pe inventar au ajuns la 326,6 milioane barili, cel mai ridicat nivel din 2002.

Arabia Saudită și principalii săi aliați din Golf, Kuweitul, Qatarul și Emiratele Arabe Unite, cei mai influenți membri ai OPEC, au decis în toamna anului trecut, în contextul declinului accentuat al prețurilor barilului, să mențină sau să crească producția de petrol pentru a-și extinde cota de piață. Mutarea a reprezentat o schimbare majoră de strategie la nivelul OPEC, cartelul acționând, de obicei, în sens invers - reducerea producției și a exporturilor pentru a crește prețurile.

Între timp, economia saudită se resimte. Guvernul de la Riad a intrat în arierate față de contractori și furnizori și va înregistra deficit bugetar pentru prima dată din 2009, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situației. Companiile de construcții care lucrează la proiecte de infrastructură se confruntă cu întârzieri de cel puțin șase luni ale plăților datorate de guvern, iar instituțiile publice pun tot mai mult accent pe preț atunci când negociază contracte, potrivit surselor citate.

Grupul austriac OMV, acționarul majoritar al Petrom, a pus paie pe foc la început de săptămână, reducând prognoza internă privind prețul petrolului la 55 de dolari pe baril în medie pentru 2016, notează Reuters.

Revenirea Iranului

Totodată, Iranul face ultimele pregătiri pentru revenirea în forță pe piață odată cu scoaterea țării de sub embargo. Statele Unite și Uniunea Europeană au rezolvat, peste weekend, formalitățile juridice care vor facilita ridicarea sancțiunilor economice impuse Iranului odată ce republica islamică va respecta condițiile asumate prin acordul încheiat în acest an cu Washingtonul și marile puteri.

De altfel, Teheranul face deja presiuni la nivelul OPEC, reiterând insistențele membrilor non-arabi ai cartelului care cer vehement măsuri coordonate de reducere a cotelor de export în vederea sprijinirii prețurilor. Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, a declarat că statele OPEC trebuie să reducă producția până prețurile barilului ajung în intervalul 70-80 de dolari pe baril, cu peste 50% mai mult față de cotațiile curente din piață.

Informațiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău