Prețul petrolului, la cel mai redus nivel din ultima perioadă, după discuțiile dintre Rusia și Ucraina

  • 15 Martie 2022 11:36
Prețul petrolului, la cel mai redus nivel din ultima perioadă, după discuțiile dintre Rusia și Ucraina

Prețul petrolului a continuat să scadă marți, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, după ce discuțiile dintre Rusia și Ucraina au atenuat temerile privind întreruperi ale aprovizionării, iar creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în China a alimentat îngrijorările referitoare la încetinirea cererii, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Cotația barilului de țiței Brent din Marea Nordului a scăzut cu 4,4%, la 102,16 de dolari, după ce în sesiunea anterioară atinsese 100,05 dolari, în timp ce cotația barilului de țiței WTI american a coborât cu 4,58%, la 98,43 de dolari, tranzacționându-se pentru prima dată de la 1 martie sub 100 de dolari.

Luni, ambele cotații au scăzut cu peste 5%.

"Așteptările unor evoluții pozitive în discuțiile dintre Rusia și Ucraina au sporit speranțele atenuării limitărilor de pe piața globală a țițeiului. Noile restricții din China au majorat temerile privind încetinirea cererii", a apreciat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

China a raportat marți 5.280 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la primul val epidemic de la începutul anului 2020. În ultimele zile, zeci de milioane de locuitori ai celei mai populate țări din lume au fost plasați în carantină la domiciliu, în special în metropola tehnologică Shenzhen (sud), la porțile Hong Kong-ului.

Oficialii SUA au avertizat China să nu furnizeze Rusiei ajutor militar sau financiar. Dar India ar putea accepta oferta Rusiei de a cumpăra la reducere țiței sau alte materii prime, au anunțat doi oficiali indieni, un semn că Delhi vrea să continue relațiile cu partenerul său comercial cheie.

"Chiar și în cazul unui acord de încetare a focului, prețul petrolului ar urma să rămână la un nivel ridicat, Occidentul încercând în continuare să izoleze Moscova prin sancțiuni, ceea ce va limita aprovizionarea pieței globale a petrolului", a avertizat Tsuyoshi Ueno, economist la NLI Research Institute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău