Prețul petrolului își continuă scăderea fulminantă. Investitorii se tem de o recesiune globală

  • 01 Septembrie 2022 08:14
Prețul petrolului își continuă scăderea fulminantă. Investitorii se tem de o recesiune globală

Prețurile petrolului și-au extins miercuri scăderea, din cauza temerilor investitorilor că economia globală va încetini și mai mult din cauza restricțiilor reînnoite din China pentru a combate Covid-19, transmite Reuters, citat de ziare.com.

Contractele futures pentru țițeiul Brent, cu livrare în octombrie, care urmează să expire miercuri, au scăzut cu 2,51 dolari, la 96,80 dolari pe baril, după pierderea de 5,78 de dolari de marți. Contractul mai activ pentru noiembrie a scăzut cu 62 de cenți, până la 97,22 dolari pe baril.

Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 44 de cenți, sau 0,5%, până la 91,20 dolari pe baril, după ce a scăzut cu 5,37 dolari în sesiunea anterioară, din cauza temerilor legate de recesiune.

Ambele contracte au scăzut cu mai mult de 3% în tranzacțiile anterioare.

”Slăbiciunea care vine din China a jucat un rol semnificativ. Există temeri de distrugere a cererii în Occident, deoarece ratele dobânzilor cresc și preocupările legate de inflație stăpânesc economiile occidentale”, a declarat Harry Altham, analist energetic pentru EMEA și Asia la StoneX Group din Londra.

Comitetul Tehnic Comun al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, denumiți împreună OPEC+, au declarat că anticipează pentru acest an un excedent de petrol de 900.000 de barili pe zi (bpd), în creștere cu 100.000 de barili pe zi față de prognoza din luna precedentă.

Unii membri ai OPEC+ au cerut reduceri ale producției. Grupul urmează să se întâlnească pe 5 septembrie, pe fondul scăderii cererii din Asia, care a determinat Arabia Saudită să-și reducă prețurile oficiale de vânzare către acea regiune.

Producția OPEC a crescut la 29,6 milioane bpd în ultima lună, potrivit unui sondaj Reuters de miercuri, în timp ce producția din SUA a crescut în iunie la 11,82 milioane bpd, potrivit datelor federale.

Ambele sunt cele mai înalte niveluri atinse din aprilie 2020.

Stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 3,3 milioane de barili, a declarat miercuri Administrația de Informații Energetice din SUA, în timp ce stocurile de benzină au scăzut cu 1,2 milioane de barili.

Activitatea fabricilor din China și-a continuat scăderea în august, din cauza noilor infecții cu Covid, a celui mai grav val de căldură din ultimele decenii și a unui sector imobiliar aflat în dificultate, ceea ce sugerează că economia va avea dificultăți să își mențină ritmul de creștere.

Părți din orașul Guangzhou din sudul Chinei au impus miercuri restricții legate de Covid-19, alăturându-se centrului tehnologic Shenzhen, pentru a lupta cu răspîndirea epidemiei, și a alimentat incertitudinea cu privire la comerț și viața de zi cu zi, în două dintre cele mai vibrante orașe din regiune din punct de vedere economic.

Inflația din zona euro a crescut la 9,1% în august, un nou record, și este pe punctul de a atinge un teritoriu cu două cifre, anunțând o serie de majorări mari ale ratelor dobânzii, chiar dacă o recesiune dureroasă pare din ce în ce mai sigură.

Gazprom a oprit miercuri fluxurile de gaze naturale prin principala rută de aprovizionare a Europei, Nord Stream 1, pe măsură ce bătălia economică s-a intensificat între Moscova și Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău