Prețul petrolului, în scădere după anunțul lui Trump privind anularea zborurilor

  • 12 Martie 2020 15:50
Prețul petrolului, în scădere după anunțul lui Trump privind anularea zborurilor

asiatice înregistrau scăderi pe linie joi, după anunțul președintelui Donald Trump privind suspendarea tuturor zborurilor dinspre Europa spre SUA pentru o perioadă de 30 de zile din cauza coronavirusului, care a fost declarat o pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății, informează AFP.

Președintele SUA Donald Trump a anunțat restricții de călătorie privind Europa, în încercarea de a combate răspândirea coronavirusului, scrie BBC. Într-un discurs televizat, el a spus că toate călătoriile din 26 de țări europene vor fi suspendate pentru următoarele 30 de zile.

"Vindeți, vindeți, vindeți", a rezumat analistul AxiCorp, Stephen Innes, starea de spirit din sălile de trading de pe bursele asiatice după anunțul lui Trump. "Restricțiile de călătorie înseamnă și mai puțină activitate economică mondială", a adăugat Stephen Innes.

De asemenea, măsurile anunțate de Trump pentru sprijinirea companiilor americane puse în dificultate de coronavirus au dezamăgit sectorul financiar, scrie Agerpres.

"Acest discurs nu a fost unul foarte entuziasmant", a comentat Takeo Kamai analist la CLSA Securities Japan.

Ca reacție la anunțul lui Trump, bursa de la Tokyo înregistra în jurul orei 02:30 GMT o scădere de 5,17% până la 18.412,24 puncte. Yenul japonez, valoare de refugiu tradițională a investitorilor, s-a apreciat în raport cu dolarul și cu euro, o mișcarea nefavorabilă pentru marii exportatori japonezi. În jurul orei 02:30 GMT, dolarul era cotat la 103,39 yeni, față de 104,55 yeni înainte de alocuțiunea lui Trump.

La Hong Kong, indicele bursier a deschis ședința de joi în scădere cu 3%. Bursele din China continentală au deschis și ele ședința în scădere (Shanghai -1,19%, Shenzhen -1,6%).

De asemenea, prețul petrolului a înregistrat o cădere de peste 6% joi dimineața pe piața din Asia, suspendarea zborurilor dinspre Europa spre SUA însemnând o scădere drastică a consumului de țiței. În jurul orei 02:00 GMT, barilul de țiței 'light sweet crude' (WTI) cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 6,28%, sau 2,07 dolari, până la 30,91 dolari. Barilul de țiței Brent afișa o scădere de 6,04%, 2,16 dolari, până la 33,63 dolari.

Cotația petrolului a fost afectată în ultimele zile de criza sanitară mondială provocată de coronavirus dar și de incapacitatea marilor producători de a ajunge la un acord cu privire la diminuarea ofertei. Luni cotația barilului de petrol a înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 30 de ani, un plonjon de aproximativ 25%, după eșecul discuțiilor între producătorii din Golful Persic,în frunte cu Arabia Saudită, și Rusia privind reducerea producției, ceea ce a determinat autoritățile de la Riad să demareze un război al prețurilor.

Prețurile și-au revenit marți, după ce Moscova a făcut un mic gest de deschidere față de Arabia Saudită cu privire la un eventual acord. Însă miercuri gigantul saudit Aramco a anunțat că intenționează să inunde piața mondială cu petrol, ceea ce a determinat o nouă scădere a cotațiilor țițeiului.

Joi, anunțul făcut de Trump a trimis din nou în jos prețul petrolului. Președintele american a anunțat suspendarea, începând de vineri, a tuturor călătoriilor din Europa spre SUA (cu excepția celor din Marea Britanie).

În plus, decizia OMS de a declara epidemia de coronavirus drept 'pandemie' a afectat încrederea investitorilor din Asia.

"Dacă asta nu va convinge Arabia Saudită și Rusia să revină la masa negocierilor, nu văd care ar putea fi rezultatul", a declarat Stephen Innes, analist AxiCorp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău