Prețul petrolului coboară la minimul ultimilor șase ani

  • 18 August 2015 09:19
Prețul petrolului coboară la minimul ultimilor șase ani

Datele slabe din economia Japoniei, cel de-al treilea mare consumator global a favorizat coborârea țițeiului West Texas sub nivelul de 42 de dolari pe baril, scrie Capital.ro.

Săptămâna aceasta a început într-o tendință de scădere pentru prețul petrolului. Contractele la temen pentru luna septembrie pentru țițeiului de tip West Texas au pierdut nu mai puțin de 65 de cenți, până la nivelul de 41,85 dolari pe baril, transmite Reuters. Este un nou minim al ultimilor șase ani. Sunt datele economice care indică o frânare a economiei Japoniei cele care au precipitat declinzul într-o piață supra-alimentată, în care Omanul tocmai a bătut recordul unei producții de un milion de barili de țiței pe zi. Al treilea mare consumator global de hidrocarburi, economia niponă frânează în cel mai nepotrivit moment în care investitorii să se teamă de un declin al cererii.

Petrolul brent se tranzacționa la nivelul în zona de 49 dolari pe baril, în codițiile în care în piață încă nu există un consens dacă mișcarea pentru tot segmentul petrolier va fi în aceeași direcție, explică Gareth Lewis-Davies, energy commodities strategist la banca franceză BNP Paribas. Cotațiile futures pentru țițeiul brent au avut o cădere atenuată în contextul în care în piață a venit știrea închiderii temporare ca urmare a unui incendiu a rafinăriei de la Shuaiba, din Kuwait, cu o capacitate de rafinare de 200.000 de barili de petrol pe zi.

Stresul rămâne însă mare pe segmentul petrolului West Texas. "Povestea supraofertei rămâne intactă, ceea ce alimentează sentimentul bearish (pentru o piață în scădere n.r.)", a declarat Carsten Fritsch, senior oil analyst la Commerzbank în Frankfurt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău