Prețul petrolului a urcat cu peste 4% după moartea generalului iranian Qassem Soleimani

  • 03 Ianuarie 2020 16:25
Prețul petrolului a urcat cu peste 4% după moartea generalului iranian Qassem Soleimani

Prețul barilului de petrolul a crescut vineri pe piețele internaționale cu circa 2,5 dolari după ce un atac aerian al Statelor Unite l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, provocând temeri cu privire la posibilitatea unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, transmite Reuters și medifax.

Cotația barilului sortiment Brent, relevant pentru piața europeană, a crescut vineri cu 2,84 dolari (4,29%), la 69,1 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, în timp ce prețul barilului West Texas Intermediate (WTI), relevant pentru piața americană, a urcat cu 2,54 (4,15%), la 63,7 dolari/baril. 

O tensionare a conflictelor geopolitice din Orientul Mijlociu creează pe lanț temeri cu privire la diminuarea ofertei de petrol disponibil în piețe, iar o majorare a cotației internaționale a barilului de petrol ajunge eventual și în prețul pe care îl plătesc consumatorii la pompă. 

"Riscurile pe partea ofertei rămân ridicate în Orientul Mijlociu și am putea vedea o nouă amplificare a tensiunilor între Statele Unite și Iran", spune Edward Moya, analist la compania de brokeraj OANDA. 

Qassem Soleimani, șeful Forțelor Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunțat vineri Pentagonul.

Generalul, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate. De asemenea, a contribuit în mod semnificativ la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a amenințat vineri că asasinarea liderului Forțelor Quds, generalul Qassem Soleimani, va dubla motivația rezistenței împotriva Statelor Unite și Israelului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău