Prețul petrolului a crescut cu peste 6% după cea mai mare cădere de după 1991

  • 10 Martie 2020 08:50
Prețul petrolului a crescut cu peste 6% după cea mai mare cădere de după 1991

Prețul țițeiului a înregistrat marți o creștere de peste 6% pe piețele asiatice, recuperând o parte din pierderile înregistrate luni, pe fondul speranțelor că războiul prețurilor declanșat de marii producători mondiali de petrol, Arabia Saudită și Rusia, nu va continua, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În jurul orei 1:15 GMT, cotația futures a barilului de petrol Brent a crescut cu 2,31 dolari, sau 6,7%, până la 36,67 dolari în timp ce cotația futures a barilului de petrol West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,79 dolari, sau 5,8%, până la 32,92 dolari, după ce luni cotațiile au înregistrat o scădere de aproape 25%. Este vorba de cea mai mare scădere procentuală înregistrată într-o singură zi de prețul petrolului după data de 17 ianuarie 1991, când a izbucnit primul război din Golf.

"Dacă te uiți la situația în care se află industria petrolieră, prețuri de aproximativ 30 de dolari nu sunt profitabile. Arabia Saudită și alți producători din Orientul Mijlociu se confruntă cu constrângeri bugetare. Rusia are nevoie de fonduri, iar petrolul de șist trebuie să ajungă la o cotație de 50 de dolari per baril. Dacă pui laolaltă toate aceste elemente înseamnă că vor trebui să ajungă la un acord", susține Jonathan Barratt, director de investiții la Probis Group.

Cu toate acestea, analiștii nu se așteaptă la o revenire rapidă a cotațiilor petrolului având în vedere că epidemia de coronavirus reduce cererea.

"Foarte rar prețul petrolului rămâne sub nivelul costurilor. Însă având în vedere așteptate acumulare a stocurilor în prima jumătate a anului nu vedem motive pentru o revenire rapidă a prețului petrolului", consideră analiștii de la Bernstein Energy.

Acțiunile companiilor petroliere au căzut și ele iar producătorii de petrol de șist au început să reducă cheltuielile în așteptarea unor venituri mai mici. Acțiunile Exxon au înregistrat o pierdere de 12%, cea mai mare scădere procentuală de după luna octombrie 2008, în mijlocul crizei financiare mondiale. Acțiunile Chevron au scăzut cu peste 15%, cea mai mare cădere de după lunea neagră din octombrie 1987.

Piața aurului negrului a fost afectată de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic prețul țițeiului, adoptând o strategie de pământ pârjolit după eșecul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută între OPEC și Rusia. La aceste negocieri părțile nu au reușit să se înțeleagă asupra unor reduceri suplimentare de producție pentru a încerca să pună capăt scăderii consumului de petrol ca urmare a epidemiei de coronavirus.

Pe partea cererii, Agenția Internațională a Energiei (IEA) a avertizat luni că cererea mondială de petrol va înregistra în acest an prima sa contracție de după 2009, în condițiile în care activitatea economică mondială va stagna din cauza coronavirusului.

Conform celor mai recente estimări ale IEA publicate luni, cererea mondială de petrol va fi de 99,9 milioane de barili pe zi (bpd) în 2020, cu aproximativ 90.000 de barili pe zi mai mică decât în 2019. Este pentru prima dată după 2009 când cererea mondială de petrol va scădea în ritm anual. IEA a avertizat că, în conformitate cu un scenariu pesimist, conform căruia guvernele nu vor reuși să țină sub control răspândirea coronvirusului, consumul de petrol ar putea scădea chiar și cu 730.000 bpd comparativ cu 2019. 

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău