Prețul petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni

  • 07 Decembrie 2023 09:16
Prețul petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni

Prețul petrolului a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni, după ce informațiile referitoare la o creștere peste așteptări a stocurilor de benzină ale SUA au provocat îngrijorări pe piață cu privire la evoluția cererii, transmite Reuters.

În jurul orei 15:58 GMT, cotațiile futures la țițeiul Brent erau în scădere cu 2,53%, până la 75,27 dolari per baril, în timp ce cotațiile futures la țițeiul WTI au coborât cu 3,03%, până la 70,14 dolari per baril. Aceasta după ce marți, ambele referințe au încheiat ședința de tranzacționare la cel mai redus nivel de după data de 6 iulie, ziua de marți fiind a patra ședință consecutivă de scădere a cotațiilor, notează Agerpres.

Administrația Americană pentru Informatii în Domeniul Energiei a anunțat că stocurile americane de benzină au crescut cu 5,4 milioane de barili săptămâna trecută, o cifră de cinci ori mai mare decât majorarea de un milion de barili așteptată de analiști.

De asemenea, stocurile de țiței brut au scăzut cu 4,6 milioane de barili, cu mult peste reducerea de 1,4 milioane de barili așteptată de analiști. „Are loc un fenomen de distrugere a cererii care vine de pe partea de combustibili.

În acest moment, piața este concentrată mai mult pe cerere decât pe ofertă”, subliniază Dennis Kissler, vicepreședinte la BOK Financial.

Săptămâna trecută, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi au convenit o reducere voluntară a producției cu aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi pentru primul trimestru din 2024. În ultimele zile mai mulți oficiali din Arabia Saudită și Rusia au spus că aceste reduceri de producție ar putea fi prelungite sau extinse dincolo de luna martie a anului următor.

Miercuri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns în Emiratele Arabe Unite, vizită la care este așteptat să discute despre petrol și OPEC+ cu liderii din regiune. Un alt factor de presiune asupra prețului petrolului sunt îngrijorările cu privire la starea economiei chineze, la o zi după ce agenția de rating a revizuit perspectiva asociată ratingului de țară atribuit Chinei la „negativă” de la „stabilă”.

În SUA, scăderea exporturilor a condus la o agravare a deficitului balanței comerciale în luna octombrie, ceea ce ar putea frâna creșterea economică în ultimul trimestru al acestui an.

„În mod clar traderii sunt pesimiști iar petrolul este la minimumul ultimelor cinci luni și se îndreaptă spre a cincea zi de scădere”, susține Craig Erlam, analist la OANDA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău