Prețul oțelului va continua să crească din cauza efectelor invaziei ruse din Ucraina

  • 25 Martie 2022 18:45
Prețul oțelului va continua să crească din cauza efectelor invaziei ruse din Ucraina

Tendința de creștere a prețului oțelului în Europa ar urma să continue, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la scăderea livrărilor, la probleme logistice, la sancțiuni și la majorarea prețurilor energiei, transmite Reuters.

Rusia este al cincilea producător global de oțel, în timp ce ce Ucraina este pe locul 14. Împreună, cele două țări sunt responsabile pentru o cincime din importurile către UE, conform Agerpres.

În ultimele trei săptămâni, prețurile de referință pentru rulourile laminate la cald în Europa au urcat cu aproape 40%. Și în America de Nord și în China au crescut prețurile, dar cu 7-8%.

„Cu certitudine prețurile vor crește în continuare pe termen scurt. Estimăm un avans până la finalul lunii, apoi și în aprilie. Aprovizionarea a fost întreruptă în Europa și va dura ceva timp până se va rezolva", susține analistul Kaye Ayub de la firma de consultanță MEPS International.

Chiar dacă sancțiunile occidentale nu se referă în mod special la companiile de oțel din Rusia, problemele logistice și impactul sancțiunilor au afectat livrările și afacerile.

În plus, piața oțelului din Europa este afectată de majorarea prețurilor energiei, din cauza conflictului.

Unele companii din Spania, cum ar fi ArcelorMittal și Acerinox, au redus producția după începerea războiului, în timp ce în Germania firma Lech-Stahlwerke a oprit producția.

În februarie, producția de oțel brut în UE a scăzut cu 2,2% față de luna precedentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău