Prețul grâului, la cel mai ridicat nivel din decembrie 2012

  • 02 Noiembrie 2021 18:16
Prețul grâului, la cel mai ridicat nivel din decembrie 2012

Prețul grâului la bursa de cereale de la Chicago a urcat marți la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape nouă ani, din cauza situației culturii de iarnă din SUA, ceea ce a sporit temerile privind livrările globale, pe fondul majorării cererii pe plan internațional, transmite Reuters.

Și cotațiile la porumb și la boabe de soia au urcat marți.

La bursa de cereale de la Chicago (CBOT), contractul de referință pentru grâu s-a apreciat cu 0,8%, până la 8,03 dolari per bushel, după ce atinsese anterior 8,07 dolari per bushel, cel mai ridicat preț din decembrie 2012. Luni, creșterea a fost de 3,2%, transmite Agerpres.

Cotațiile futures la porumb au urcat cu 0,3%, la 5,80 dolari per bushel, iar la soia boabe contractul de referință a crescut cu 0,5%, la 12,54 dolari per bushel.

Cotațiile futures la grâu la bursa de la Paris au crescut la nivelul record de 296,75 euro pe tonă (343,96 dolari pe tonă).

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a apreciat că 45% din cultura de iarnă de grâu este într-o situație "bună spre excelent", cu trei puncte procentuale sub estimările analiștilor.

"Există temeri privind viitoarea cultură de grâu, într-un moment în care stocurile globale sunt deja la un nivel scăzut, iar cererea este solidă. Este o combinație destul de explozivă", a apreciat un trader european.

"Prețurile la grâu nu vor scădea considerabil în viitorul apropiat. De fapt, prețurile cresc sub toate aspectele, ceea ce face imposibilă trecerea la diferiți furnizori", se arată într-un raport al analiștilor Commerzbank.

Având în vedere că grâul este materia primă pentru orice, de la baghetele din Franța și până la tăițeii din Asia, cotațiile la grâu au un impact mai direct asupra consumatorilor spre deosebire de alte culturi, precum porumb sau soia boabe, care sunt folosite în principal ca nutreț pentru animale.

Cele mai recente date oficiale ale Comisiei Europene arată că vânzările de grâu ale UE se ridicau, la finele lunii octombrie, la nouă milioane de tone, însă aceste cifre nu includ și datele cu privire la exporturile Franței, unul din cei mai mari vânzători de grâu din blocul comunitar. La rândul său, guvernul american se așteaptă ca în sezonul actual, care se va încheia în luna iunie 2022, UE să exporte 35,5 milioane de tone de grâu, devansând Rusia în calitate de cel mai mare exportator mondial. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău